poniedziałek, 24 marca 2014

KRUCHO-DROŻDŻOWE KOPERTY Z SEREM I BRZOSKWINIAMI




Dzisiaj zapraszam na przepyszne krucho-drożdżowe ciastka z serem i brzoskwiniami. Kruche, mięciutkie, ze słodką niespodzianką w środku. A ich dużym atutem jest to, że zachowują świeżość dłużej niż typowe ciastka drożdżowe. Uwielbiam je!

Składniki na 12 ciastek:
  • 500 g mąki pszennej
  • 250 g masła lub margaryny
  • 1/3 szklanki cukru
  • 3 żółtka
  • ½ szklanki kwaśnej śmietany
  • 50 g świeżych drożdży
Dodatkowo:
  • 150 g twarogu półtłustego
  • 1 żółtko
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 łyżka cukru
  • puszka brzoskwiń
  • 1 jajko do posmarowania
  • cukier puder do oprószenia

Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy zimne masło pokrojone w kostkę, cukier, żółtka, śmietanę i pokruszone drożdże. Zagniatamy zwarte ciasto, formujemy je w kulę, wkładamy do miski, przykrywamy folią spożywczą i na całą noc wkładamy do lodówki.
Następnego dnia ciasto wykładamy na stolnicę oprószoną mąką, ponownie lekko zagniatamy, dzielimy na dwie części, każdą z nich rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach 30 x 40 cm i dzielimy na 12 kwadratów o boku 10 cm.
Twaróg rozgniatamy widelcem razem z żółtkiem, cukrem waniliowym i cukrem. Brzoskwinie odsączamy z syropu i kroimy na ćwiartki.
Roztrzepanym jajkiem smarujemy krawędzie połowy kwadratów, na ich środek wykładamy po łyżce twarogu i ćwiartce brzoskwini. Przykrywamy pozostałymi kwadratami, mocno sklejamy krawędzie, a na górze wykonujemy niewielkie nacięcia w kształcie krzyża. Wierzch ciastek smarujemy pozostałym jajkiem i pieczemy około 15 – 20 minut w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 1700C, aż się złociście przyrumienią. Studzimy i oprószamy cukrem pudrem.

2 komentarze:

  1. Strasznie podobają mi się te ciastka, zapisałam sobie przepis.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Naprawdę polecam! Są nie tylko urodziwe, ale i bardzo smaczne;) Pozdrawiam!

      Usuń