Dzisiaj zapraszam na przepyszne krucho-drożdżowe ciastka z
serem i brzoskwiniami. Kruche, mięciutkie, ze słodką niespodzianką w środku. A ich dużym atutem jest to, że zachowują świeżość dłużej niż typowe ciastka drożdżowe.
Uwielbiam je!
- 500 g mąki pszennej
- 250 g masła lub margaryny
- 1/3 szklanki cukru
- 3 żółtka
- ½ szklanki kwaśnej śmietany
- 50 g świeżych drożdży
- 150 g twarogu półtłustego
- 1 żółtko
- 1 cukier waniliowy
- 1 łyżka cukru
- puszka brzoskwiń
- 1 jajko do posmarowania
- cukier puder do oprószenia
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy zimne masło pokrojone w
kostkę, cukier, żółtka, śmietanę i pokruszone drożdże. Zagniatamy zwarte ciasto,
formujemy je w kulę, wkładamy do miski, przykrywamy folią spożywczą i na całą
noc wkładamy do lodówki.
Następnego dnia ciasto wykładamy na stolnicę oprószoną mąką,
ponownie lekko zagniatamy, dzielimy na dwie części, każdą z nich rozwałkowujemy
na prostokąt o wymiarach 30 x 40 cm i dzielimy na 12 kwadratów o boku 10 cm.
Twaróg rozgniatamy widelcem razem z żółtkiem, cukrem
waniliowym i cukrem. Brzoskwinie odsączamy z syropu i kroimy na ćwiartki.
Roztrzepanym jajkiem smarujemy krawędzie połowy kwadratów,
na ich środek wykładamy po łyżce twarogu i ćwiartce brzoskwini. Przykrywamy
pozostałymi kwadratami, mocno sklejamy krawędzie, a na górze wykonujemy niewielkie
nacięcia w kształcie krzyża. Wierzch ciastek smarujemy pozostałym jajkiem i
pieczemy około 15 – 20 minut w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 1700C,
aż się złociście przyrumienią. Studzimy i oprószamy cukrem pudrem.
Strasznie podobają mi się te ciastka, zapisałam sobie przepis.
OdpowiedzUsuńNaprawdę polecam! Są nie tylko urodziwe, ale i bardzo smaczne;) Pozdrawiam!
Usuń