Nasze ulubione pulpety w sosie warzywnym w letniej odsłonie,
bo z dodatkiem świeżych ogórków. Lekkie, zdrowe danie. Można je podać z
ziemniakami, ryżem lub kaszą i zawsze będą dobrze smakowały. Polecam!
- 500 g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego
- 2 łyżki bułki tartej
- 1 jajko
- 1 średnia cebula
- 2 marchewki
- 1 mały korzeń pietruszki
- kawałek selera
- 3-4 średnie ogórki gruntowe
- 2 ząbki czosnku
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- 4 ziarenka czarnego pieprzu
- 1 liść laurowy
- 1 łyżeczka przecieru pomidorowego
- 1 łyżka mąki
- ½ szkl. mleka
- pęczek posiekanej natki pietruszki
- sól, pieprz
- olej
Mięso mieszamy z ½ cebuli startą na drobnych oczkach tarki,
jajkiem i bułką tartą. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dobrze wyrabiamy
i formujemy niewielkie pulpety.
Marchew, pietruszkę i seler ścieramy na dużych oczkach
tarki. Ogórki obieramy, wydrążamy nasiona i również ścieramy na tarce.
Pozostałą cebulę kroimy w piórka a
czosnek przeciskamy przez praskę. Wszystkie warzywa podsmażamy przez chwilę na
niewielkiej ilości oleju, podlewamy 1 ½ szkl.
wody i lekko solimy. Dodajemy ziarenka ziela angielskiego i pieprzu, liść
laurowy oraz przecier pomidorowy. Wkładamy pulpety i dusimy wszystko razem ok. 30 min. do miękkości warzyw i pulpetów (pod
pokrywą szybkowarową na poziomie turbo przez 9-10 min.) Po tym czasie pulpety
wyjmujemy na talerz. Liść laurowy oraz ziarenka ziela angielskiego i pieprzu
wyjmujemy. W kubku mieszamy mąkę z mlekiem, tak aby nie było grudek. Wlewamy do
się warzyw i zagotowujemy. Sos przyprawiamy do smaku solą i
pieprzem, dodajemy drobno posiekaną natkę pietruszki i pulpety.
Pomysł na dodanie ogórków do sosu warzywnego podpatrzyłam
dawno temu w gazecie „Przyślij przepis”.