Kruche spody tartaletek wypełniłam lekkim kremem na bazie
serka mascarpone i orzeźwiającym kremem cytrynowym. Uroku dodają im małe bezy
na samej górze, które można kupić lub wykonać samodzielnie z 1 białka i 50 g
cukru pudru - suszymy je przez godzinę w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym
do 1100C.
Składniki na 12 tartaletek o średnicy 7 – 8 cm:
- 200 g maki
- 100 g masła
- 50 g cukru pudru
- 1 żółtko
- 1 – 2 łyżki zimnej wody
- szczypta soli
- 2 cytryny
- 2 jajka
- 2 żółtka
- 100 g masła
- 150 g cukru
- 250 g serka mascarpone
- 2 łyżeczki cukru pudru
- 12 średnich bezików
Kruche ciasto: Mąkę przesiewamy, dodajemy zimne,
posiekane masło, cukier puder, żółtko, 1 łyżkę zimnej wody oraz szczyptę soli.
Energicznie zagniatamy zwarte, elastyczne ciasto. Jeśli będzie zbyt kruche,
dodajemy kolejną łyżkę zimnej wody i ponownie zagniatamy. Podsypując blat mąką
ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 3 mm i wycinamy koła nieco większe od
średnicy foremek na tartaletki. Układamy je w foremkach i delikatnie dociskając
wylepiamy dno i boki. Metalowe lub ceramiczne foremki należy wcześniej
posmarować masłem, w przypadku silikonowych nie trzeba tego robić. Dno
tartaletek bardzo gęsto nakłuwamy widelcem, aby nie unosiło się w czasie
pieczenia. Foremki z ciastem wkładamy do lodówki na minimum 30 minut. Po tym
czasie pieczemy je 12 – 13 minut w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 1800C
(lub do 2000C bez termoobiegu). Będą gotowe kiedy ich brzegi zaczną
się lekko rumienić.
Krem cytrynowy – lemon curd: Cytryny dokładnie myjemy
i osuszamy. Skórkę ścieramy na małych oczkach tarki (wyłącznie żółtą część), a
sok wyciskamy. Jajka i żółtka miksujemy z cukrem, stawiamy na ogniu i
podgrzewamy na małej mocy palnika, cały czas mieszając. Kiedy masa zrobi się
ciepła dodajemy masło, skórkę i sok z cytryny. Nie przerywając mieszania w
dalszym ciągu podgrzewamy, do momentu aż krem zgęstnieje (masa nie może się
zagotować!). Studzimy i przecieramy przez gęste sitko, aby uzyskać większą
gładkość kremu.
Wykonanie: Serek mascarpone miksujemy z przesianym
cukrem pudrem do puszystości i wykładamy po łyżce na zimne spody tartaletek. Na
wierzch wykładamy porcję kremu cytrynowego. Dekorujemy bezikami.