wtorek, 31 marca 2020

TARTALETKI Z LEMON CURD




Kruche spody tartaletek wypełniłam lekkim kremem na bazie serka mascarpone i orzeźwiającym kremem cytrynowym. Uroku dodają im małe bezy na samej górze, które można kupić lub wykonać samodzielnie z 1 białka i 50 g cukru pudru - suszymy je przez godzinę w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 1100C. 

Składniki na 12 tartaletek o średnicy 7 – 8 cm:

Kruche ciasto:
  • 200 g maki
  • 100 g masła
  • 50 g cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 1 – 2 łyżki zimnej wody
  • szczypta soli
Krem cytrynowy – lemon curd:
  • 2 cytryny
  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • 100 g masła
  • 150 g cukru
Dodatkowo:
  • 250 g serka mascarpone
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • 12 średnich bezików

Kruche ciasto: Mąkę przesiewamy, dodajemy zimne, posiekane masło, cukier puder, żółtko, 1 łyżkę zimnej wody oraz szczyptę soli. Energicznie zagniatamy zwarte, elastyczne ciasto. Jeśli będzie zbyt kruche, dodajemy kolejną łyżkę zimnej wody i ponownie zagniatamy. Podsypując blat mąką ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 3 mm i wycinamy koła nieco większe od średnicy foremek na tartaletki. Układamy je w foremkach i delikatnie dociskając wylepiamy dno i boki. Metalowe lub ceramiczne foremki należy wcześniej posmarować masłem, w przypadku silikonowych nie trzeba tego robić. Dno tartaletek bardzo gęsto nakłuwamy widelcem, aby nie unosiło się w czasie pieczenia. Foremki z ciastem wkładamy do lodówki na minimum 30 minut. Po tym czasie pieczemy je 12 – 13 minut w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 1800C (lub do 2000C bez termoobiegu). Będą gotowe kiedy ich brzegi zaczną się lekko rumienić.

Krem cytrynowy – lemon curd: Cytryny dokładnie myjemy i osuszamy. Skórkę ścieramy na małych oczkach tarki (wyłącznie żółtą część), a sok wyciskamy. Jajka i żółtka miksujemy z cukrem, stawiamy na ogniu i podgrzewamy na małej mocy palnika, cały czas mieszając. Kiedy masa zrobi się ciepła dodajemy masło, skórkę i sok z cytryny. Nie przerywając mieszania w dalszym ciągu podgrzewamy, do momentu aż krem zgęstnieje (masa nie może się zagotować!). Studzimy i przecieramy przez gęste sitko, aby uzyskać większą gładkość kremu.

Wykonanie: Serek mascarpone miksujemy z przesianym cukrem pudrem do puszystości i wykładamy po łyżce na zimne spody tartaletek. Na wierzch wykładamy porcję kremu cytrynowego. Dekorujemy bezikami. 

sobota, 28 marca 2020

BIAŁA KIEŁBASA ZAPIEKANA W SOSIE CEBULOWO-MUSZTARDOWYM




Zapiekana, biała kiełbasa to danie dość kaloryczne i sycące, do przygotowania od czasu do czasu. Podaję ją na obiad z dodatkiem ziemniaków lub na niezbyt późną kolację z pieczywem. Sos musztardowy z cebulą i porem dodaje jej charakteru i aromatu.

  • 500 – 600 g białej kiełbasy
  • 2 duże cebula
  • 1 por, biała część
  • 1 łyżeczka mąki pszennej
  • 2 łyżki musztardy
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oleju
  • 250 ml wody
  • 200 ml śmietanki do sosów
  • majeranek
  • sól, pieprz

Cebulę i pora kroimy w cienkie paseczki. Na patelni rozgrzewamy po łyżce masła i oleju, wrzucamy cebulę i pora, podsmażamy aż zrobią się szkliste i delikatnie złociste. Oprószamy mąką i mieszając przez chwilę podsmażamy. Wlewamy wodę i mieszamy, aż się zagotuje. Dodajemy musztardę i śmietankę. Zagotowujemy i przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i majonezem. Sos wylewamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem.
Białą kiełbasę delikatnie nacinamy i układamy na sosie. Zapiekamy 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 1800C, bez przykrycia, do momentu aż kiełbasa zacznie się ładnie rumienić.

środa, 4 marca 2020

WAFLE Z MASĄ SEROWO-GALARETKOWĄ




Wafle przekładane masą to łakocie, które nigdy nam się nie nudzą. Nie wymagają wiele zachodu, a zawsze się udają. Masę z dodatkiem galaretek można zrobić w dowolnym kolorze. Dla otrzymania ciemniejszej barwy dodaję naturalnych barwników, w tym przypadku jest to domowy syrop z aronii. 

  • 1 opakowanie kwadratowych wafli
  • 250 g masła
  • ½ szklanki cukru
  • 500 g waniliowego serka homogenizowanego
  • 2 galaretki truskawkowe
  • opcjonalnie: łyżeczka syropu z aronii

Masło z cukrem przekładamy do rondelka, stawiamy na małym ogniu i podgrzewamy aż się rozpuści. Dodajemy serek i galaretki. Cały czas mieszając delikatnie podgrzewamy, do momentu, aż galaretka dobrze się rozpuści, nie dopuszczając przy tym do zagotowania! Dla wzmocnienia koloru można dodać w między czasie łyżeczkę syropu z aronii. Masę studzimy. Kiedy będzie jeszcze lekko ciepła, ale zaczynająca gęstnieć, smarujemy nią kolejne warstwy wafli. Układamy jeden na drugim, owijamy folią spożywczą, aby masa nie wyciekała, od góry obciążamy czymś ciężkim i wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia masy. Przed podaniem wafle kroimy na prostokąty.