Lekki, biszkoptowy przekładaniec w biało-żółtej tonacji o
smaku kokosowo-cytrynowym. Polecam :)
Biszkopt:
- 8 jajek
- 2 białka
- szczypta soli
- 1 ¼ szklanki cukru
- 1 ¼ szklanki mąki tortowej
- 1 szklanka wiórków kokosowych
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Masa budyniowa:
- 2 żółtka
- 3 łyżki cukru
- 3 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 500 ml mleka
- 250 g masła
- 1 galaretka cytrynowa + 100 ml wody
Masa śmietanowa:
- 500 ml śmietany 30% lub 36%
- 1 łyżka cukru pudru
- 2 łyżki żelatyny
- 1 galaretka cytrynowa + 300 ml wody
Posypka kokosowa:
- 100 g wiórków kokosowych
- 1 łyżka masła lub margaryny
- 2 łyżki cukru
Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek, dodajemy 2
pozostałe białka oraz szczyptę soli i ubijamy na sztywną, lśniącą pianę. Cały
czas miksując stopniowo dodajemy cukier, a następnie po jednym żółtku. Na
koniec wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz wiórki kokosowe.
Delikatnie mieszamy przy pomocy szpatułki, aby nie utracić puszystości masy.
Ciasto przelewamy do blaszki o wymiarach 22 x 36 cm uprzednio natłuszczonej lub
wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 45 – 50 minut w piekarniku z
termoobiegiem rozgrzanym do 1600C (lub do 1800C bez
termoobiegu).
Masa budyniowa: Żółtka miksujemy z cukrem, mąką
pszenną i ziemniaczaną oraz szklanką mleka. Pozostałe mleko zagotowujemy i
energicznie mieszając wlewamy masę żółtkową. Gotujemy na małym ogniu do zgęstnienia.
Studzimy. Miękkie masło miksujemy dodając po łyżce zimnego budyniu. Galaretkę
cytrynową rozpuszczamy w 100 ml wrzątku, mieszając aby nie było grudek, a
następnie studzimy do temperatury pokojowej. Tuż przed przekładaniem kolejnych
warstw ciasta płynną galaretkę dodajemy do masy budyniowej dobrze miksując.
Masa śmietanowa: Galaretkę cytrynową rozpuszczamy w
300 ml wrzącej wody. Mieszamy, aby nie było grudek i przelewamy do płaskiego
naczynia wyłożonego folią spożywczą. Wstawiamy do lodówki do stężenia. Śmietanę
kremówkę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder do smaku oraz żelatynę
rozpuszczoną w niewielkiej ilości wrzątku i przestudzoną do temperatury
pokojowej. Miksujemy i dodajemy galaretkę cytrynową pokrojoną w drobną kostkę.
Posypka kokosowa: Na patelni rozpuszczamy masło z
cukrem, dodajemy wiórki kokosowe i mieszając podsmażamy przez kilka chwil, do
zrumienienia. Studzimy.
Wykonanie: Biszkopt kokosowy wyjmujemy z blaszki i
kroimy na 3 cienkie blaty. Pierwszy z nich ponownie układamy w blaszce.
Wykładamy ¾ masy budyniowej. Układamy drugi blat biszkoptu. Wykładamy masę
śmietanową z kostkami galaretki i przykrywamy trzecim blatem biszkoptu.
Smarujemy pozostałą masą budyniową i posypujemy posypką kokosową. Przed
podaniem chłodzimy w lodówce.