środa, 30 maja 2018

SAŁATKA MAKARONOWA Z KURCZAKIEM GYROS




Moja modyfikacja popularnej sałatki makaronowej z szynką. Dzięki pikantnym kawałkom kurczaka jest bardziej wyrazista i sycąca. W upalne dni, takie jak w tym tygodniu, świetnie sprawdzi się nawet zamiast obiadu.

  • 250 g makaronu w kształcie ryżu
  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 1 duży ogórek szklarniowy
  • 1 czerwona papryka
  • puszka kukurydzy konserwowej
  • pęczek koperku
  • 3 łyżki majonezu
  • sól, pieprz
  • przyprawa do gyrosa
  • olej do smażenia

Pierś z kurczaka kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na rozgrzanym oleju na rumiano z wszystkich stron. Pod koniec smażenia oprószamy przyprawą do gyrosa. Studzimy. Makaron gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą, aby zapobiec sklejaniu. Do makaronu dodajemy mięso, pokrojoną w kostkę paprykę i ogórka, odsączoną kukurydzę oraz drobno posiekany koperek. Dodajemy majonez oraz sól i pieprz do smaku. Mieszamy.

poniedziałek, 28 maja 2018

CIASTO KOKOSOWO-CYTRYNOWE



Lekki, biszkoptowy przekładaniec w biało-żółtej tonacji o smaku kokosowo-cytrynowym. Polecam :)

Biszkopt:
  • 8 jajek
  • 2 białka
  • szczypta soli
  • 1 ¼ szklanki cukru
  • 1 ¼ szklanki mąki tortowej
  • 1 szklanka wiórków kokosowych
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Masa budyniowa:
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 500 ml mleka
  • 250 g masła
  • 1 galaretka cytrynowa + 100 ml wody
Masa śmietanowa:
  • 500 ml śmietany 30% lub 36%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 2 łyżki żelatyny
  • 1 galaretka cytrynowa + 300 ml wody
Posypka kokosowa:
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 1 łyżka masła lub margaryny
  • 2 łyżki cukru

Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek, dodajemy 2 pozostałe białka oraz szczyptę soli i ubijamy na sztywną, lśniącą pianę. Cały czas miksując stopniowo dodajemy cukier, a następnie po jednym żółtku. Na koniec wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz wiórki kokosowe. Delikatnie mieszamy przy pomocy szpatułki, aby nie utracić puszystości masy. Ciasto przelewamy do blaszki o wymiarach 22 x 36 cm uprzednio natłuszczonej lub wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 45 – 50 minut w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 1600C (lub do 1800C bez termoobiegu). 

Masa budyniowa: Żółtka miksujemy z cukrem, mąką pszenną i ziemniaczaną oraz szklanką mleka. Pozostałe mleko zagotowujemy i energicznie mieszając wlewamy masę żółtkową. Gotujemy na małym ogniu do zgęstnienia. Studzimy. Miękkie masło miksujemy dodając po łyżce zimnego budyniu. Galaretkę cytrynową rozpuszczamy w 100 ml wrzątku, mieszając aby nie było grudek, a następnie studzimy do temperatury pokojowej. Tuż przed przekładaniem kolejnych warstw ciasta płynną galaretkę dodajemy do masy budyniowej dobrze miksując. 

Masa śmietanowa: Galaretkę cytrynową rozpuszczamy w 300 ml wrzącej wody. Mieszamy, aby nie było grudek i przelewamy do płaskiego naczynia wyłożonego folią spożywczą. Wstawiamy do lodówki do stężenia. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder do smaku oraz żelatynę rozpuszczoną w niewielkiej ilości wrzątku i przestudzoną do temperatury pokojowej. Miksujemy i dodajemy galaretkę cytrynową pokrojoną w drobną kostkę. 

Posypka kokosowa: Na patelni rozpuszczamy masło z cukrem, dodajemy wiórki kokosowe i mieszając podsmażamy przez kilka chwil, do zrumienienia. Studzimy.

Wykonanie: Biszkopt kokosowy wyjmujemy z blaszki i kroimy na 3 cienkie blaty. Pierwszy z nich ponownie układamy w blaszce. Wykładamy ¾ masy budyniowej. Układamy drugi blat biszkoptu. Wykładamy masę śmietanową z kostkami galaretki i przykrywamy trzecim blatem biszkoptu. Smarujemy pozostałą masą budyniową i posypujemy posypką kokosową. Przed podaniem chłodzimy w lodówce.

piątek, 25 maja 2018

TARTA SERNIKOWA Z OREO




Ciasteczka oreo, jak mało które, są wprost stworzone dla serników. Tworzą z nimi idealną parę pięknie kontrastując kolorem i harmonizując smakiem. Po dwóch sernikach z oreo (tutaj i tutaj) przyszedł czas na tartę. Zużyłam do niej 2 opakowania ciastek po 16 sztuk w każdym. Ciasteczka zatopione w serniku są miękkie i wilgotne, a te na górze chrupiące. Całość jest lekka, puszysta, nieskomplikowana i obłędnie pyszna. Gorąco polecam!

Spód:
  • 20 ciastek oreo (ok. 200 g)
  • 60 g roztopionego masła
Masa serowa:
  • 500 g mielonego twarogu
  • ½ szklanki kwaśnej śmietany 18%
  • ½ szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy 16 g
  • 1 duże jajko
  • 6 ciastek oreo
Bita śmietana:
  • 300 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 6 ciastek oreo

Spód: Ciastka (razem z nadzieniem) drobno kruszymy w malakserze. Dodajemy płynne masło i mieszkamy do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Masę przesypujemy do formy na tartę o średnicy górnej 26 cm z dnem wyłożonym papierem do pieczenia i równą warstwą wgniatamy w spód i boki, mocno dociskając. Pieczemy 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 1800C.

Masa serowa: Jajko miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy mielony twaróg i kwaśną śmietanę. Miksujemy do połączenia się składników. Na koniec wsypujemy ciastka oreo połamane na mniejsze kawałki, mieszamy i wylewamy na podpieczony spód. Pieczemy 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 1600C. Studzimy w stygnącym piekarniku, a następnie chłodzimy przez minimum 2 godziny w lodówce. 

Bita śmietana: Przed podaniem schłodzoną tartę wyjmujemy z lodówki i pokrywamy bitą śmietaną przygotowaną z kremówki i cukru pudru. Wierzch posypujemy połamanymi ciasteczkami oreo. 

środa, 23 maja 2018

KOTLETY Z BOBU I JAJEK




Sezon na świeży bób nie trwa zbyt długo, więc staram się wykorzystywać go maksymalnie. Mój prosty i niewyszukany pomysł obiadowy to kotleciki z bobu i jajek. Idealne dla wegetarian lub na zdrowy obiad dla całej rodziny. Polecam!

  • 7 jajek ugotowanych na twardo
  • 2 jajka surowe
  • 250 g ugotowanego bobu
  • 1 duża cebula
  • 3 łyżki bułki tartej
  • pęczek natki pietruszki
  • sól, pieprz
  • bułka tarta do panierowania
  • olej do smażenia

Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oleju. Studzimy. Jajka na twardo obieramy i kroimy w drobna kostkę. Ugotowany i przestudzony bób obieramy z łupinek, a następnie rozgniatamy widelcem. Łączymy cebulę, bób oraz jajka gotowane i surowe. Dodajemy 3 łyżki bułki tartej i drobno posiekaną natkę pietruszki. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dobrze mieszamy i formujemy niewielki, okrągłe kotleciki. Panierujemy w bułce tartej i obsmażymy na rumiano z wszystkich stron na rozgrzanym oleju.

poniedziałek, 21 maja 2018

KRAKERSIK NA BAKALIOWYM SPODZIE




Krakersik bakaliowo-kajmakowy pełen jest różnych smaków, które idealnie do siebie pasują, dając niezwykłe doznania smakowe. Zrobiłam to ciasto tak na szybko, aby wykorzystać białka pozostałe z innych wypieków, a pobiło wszystkie inne na głowę! Jest pyszne, a do tego łatwe i szybkie w wykonaniu. Bardzo polecam!

Biszkopt bakaliowy:
  • 6 białek
  • szczypta soli
  • ½ szklanki cukru
  • 1 łyżka mąki tortowej
  • 100 g zmielonych orzechów włoskich
  • 50 g wiórków kokosowych
  • 50 g rodzynek
Masa kajmakowa:
  • 250 g masła
  • 460 g masy kajmakowej (1 puszka)
Masa śmietankowa:
  • 330 ml śmietanki 30% lub 36%
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 1 śmietan-fix
Dodatkowo:
  • 1 opakowanie słonych krakersów (ok. 150 g)
  • 50 g mlecznej czekolady

Biszkopt bakaliowy: Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną, lśniącą pianę. Cały czas miksując stopniowo dodajemy cukier, a na koniec wsypujemy łyżkę mąki oraz mielone orzechy, wiórki kokosowe i rodzynki. Delikatnie mieszamy z pianą białkową i przelewamy do formy o wymiarach 22 x 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 35 minut w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 1600C (lub do 1800C bez termoobiegu). Studzimy.

Masa kajmakowa: Miękkie masło miksujemy z masą kajmakową do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji.

Masa śmietankowa: Schłodzoną śmietankę krótko ubijamy. Dodajemy śmietan-fix wymieszany z łyżeczką cukru pudru i ubijamy na sztywno.

Wykonanie: Biszkopt bakaliowy smarujemy połową masy kajmakowej. Układamy warstwę krakersów, jeden obok drugiego i smarujemy pozostałą masą kajmakową. Układamy drugą warstwę krakersów, a na nią wykładamy masę śmietankową. Wierzch posypujemy mleczną czekoladą startą na tarce. Ciasto chłodzimy w lodówce.