Cukinia jest super warzywem. Łatwym i bardzo plennym w
uprawie, a przy tym zdrowym. Sama w sobie jest delikatna w smaku, dlatego
świetnie łączy się z innymi warzywami, a szczególnie z wyrazistą papryką.
Jadamy ją przez całe lato, a na zimę przygotowuję z niej leczo oraz przede
wszystkim keczupy i różne sosy. Są świetne jako dodatek do kanapek, mięs,
makaronów oraz dań z grilla. Sos z pieczonych warzyw jest gęsty i aromatyczny.
Polecam!
Składniki na ok. 3
litry gotowego sosu:
- 4 kg cukinii
- 2 kg czerwonej papryki
- 1 kg mięsistych pomidorów
- 1 główka czosnku
- 2 cebule
- ¼ szklanki oleju
- duży pęczek natki pietruszki
- 1 – 2 łyżki soli
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
- 1 łyżeczka ostrej mielonej papryki
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
- ¼ łyżeczki cynamonu
Pomidory myjemy i kroimy na ćwiartki. Wrzucamy do garnka i
gotujemy 5 – 10 minut w soku jaki puszczą. Po tym czasie rozdrabniamy przy
pomocy blendera i przecieramy przez gęste sito. Otrzymany przecier pomidorowy
gotujemy na małym ogniu 20 – 30 minut, aby odparował i zgęstniał.
Na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia układamy
przekrojone na pół cukinie skórką do dołu (z większych sztuk wycinamy gniazda
nasienne), papryki przecięte na pół i pozbawione gniazd nasiennych, skórką do
góry, a główkę czosnku w całości w łupinkach. Warzywa wkładamy na 30 minut do
piekarnika z termoobiegiem nagrzanego do 2000C (lub do 2200C
bez termoobiegu). Wyjmujemy kiedy skórka na paprykach zacznie się przypalać na
brązowo. Gorące papryki przekładamy do szklanej miski, szczelnie przykrywamy
folią spożywczą i odstawiamy do przestudzenia. Z zimnych papryk ściągamy
skórkę, która będzie odchodzić bez problemu. Z przestudzonej cukinii możemy
zdjąć skórkę jeśli była twarda, z małych sztuk nie trzeba. Ząbki czosnku
delikatnie rozdzielamy i z każdego wyciskamy upieczony miąższ. Cebule obieramy
i kroimy w drobną kostkę. Na głębokiej patelni podgrzewamy olej, wrzucamy
cebulę i mieszając delikatnie szklimy. Dodajemy do upieczonych warzyw i
wszystko razem rozdrabniamy blenderem na gładki sos. Dodajemy przecier
pomidorowy, sól, cukier, paprykę słodką i ostrą, pieprz ziołowy oraz cynamon.
Gotujemy 15 – 20 minut często mieszając. W razie potrzeby doprawiamy do smaku i
gorący sos przelewamy do słoików. Natychmiast zakręcamy. Przechowujemy w
lodówce do 10 dni, lub pasteryzujemy 10 minut i przechowujemy w spiżarni jak
inne przetwory.
brzmi pysznie :)
OdpowiedzUsuńKocham cukiniowe przetwory <3
OdpowiedzUsuńmusi być dobre :D
OdpowiedzUsuńOj tak, cukinia jest bardzo wdzięcznym warzywem ;)
OdpowiedzUsuńPychota! :)
OdpowiedzUsuńIdealny sos na zimę, kiedy brakuje takich smaków :)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że zawsze jak dostaję od babci cukinie giganty to u Ciebie na blogu znajduję multum pomysłów na to co z nią zrobić :)
OdpowiedzUsuń