czwartek, 8 sierpnia 2019

SOS Z PIECZONEJ CUKINII DO SŁOIKÓW




Cukinia jest super warzywem. Łatwym i bardzo plennym w uprawie, a przy tym zdrowym. Sama w sobie jest delikatna w smaku, dlatego świetnie łączy się z innymi warzywami, a szczególnie z wyrazistą papryką. Jadamy ją przez całe lato, a na zimę przygotowuję z niej leczo oraz przede wszystkim keczupy i różne sosy. Są świetne jako dodatek do kanapek, mięs, makaronów oraz dań z grilla. Sos z pieczonych warzyw jest gęsty i aromatyczny. Polecam!

Składniki na ok. 3 litry gotowego sosu:

  • 4 kg cukinii
  • 2 kg czerwonej papryki
  • 1 kg mięsistych pomidorów
  • 1 główka czosnku
  • 2 cebule
  • ¼ szklanki oleju
  • duży pęczek natki pietruszki
  • 1 – 2 łyżki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • 1 łyżeczka ostrej mielonej papryki
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • ¼ łyżeczki cynamonu

Pomidory myjemy i kroimy na ćwiartki. Wrzucamy do garnka i gotujemy 5 – 10 minut w soku jaki puszczą. Po tym czasie rozdrabniamy przy pomocy blendera i przecieramy przez gęste sito. Otrzymany przecier pomidorowy gotujemy na małym ogniu 20 – 30 minut, aby odparował i zgęstniał.
Na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia układamy przekrojone na pół cukinie skórką do dołu (z większych sztuk wycinamy gniazda nasienne), papryki przecięte na pół i pozbawione gniazd nasiennych, skórką do góry, a główkę czosnku w całości w łupinkach. Warzywa wkładamy na 30 minut do piekarnika z termoobiegiem nagrzanego do 2000C (lub do 2200C bez termoobiegu). Wyjmujemy kiedy skórka na paprykach zacznie się przypalać na brązowo. Gorące papryki przekładamy do szklanej miski, szczelnie przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do przestudzenia. Z zimnych papryk ściągamy skórkę, która będzie odchodzić bez problemu. Z przestudzonej cukinii możemy zdjąć skórkę jeśli była twarda, z małych sztuk nie trzeba. Ząbki czosnku delikatnie rozdzielamy i z każdego wyciskamy upieczony miąższ. Cebule obieramy i kroimy w drobną kostkę. Na głębokiej patelni podgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i mieszając delikatnie szklimy. Dodajemy do upieczonych warzyw i wszystko razem rozdrabniamy blenderem na gładki sos. Dodajemy przecier pomidorowy, sól, cukier, paprykę słodką i ostrą, pieprz ziołowy oraz cynamon. Gotujemy 15 – 20 minut często mieszając. W razie potrzeby doprawiamy do smaku i gorący sos przelewamy do słoików. Natychmiast zakręcamy. Przechowujemy w lodówce do 10 dni, lub pasteryzujemy 10 minut i przechowujemy w spiżarni jak inne przetwory. 

7 komentarzy:

  1. Kocham cukiniowe przetwory <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj tak, cukinia jest bardzo wdzięcznym warzywem ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Idealny sos na zimę, kiedy brakuje takich smaków :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Cieszę się, że zawsze jak dostaję od babci cukinie giganty to u Ciebie na blogu znajduję multum pomysłów na to co z nią zrobić :)

    OdpowiedzUsuń