Roladę ze schabu z farszem drobiowo-szpinakowym podajemy na
ciepło jako danie obiadowe lub na zimno jako przystawkę i do kanapek.
Każdorazowo smakuje wybornie, a przy tym dobrze się prezentuje, więc możemy ją
serwować na wszelkiego typu uroczystościach. Gorąco polecam!
- 1,5 kg schabu bez kości
- sól i pieprz ziołowy do smaku
- sznurek do pieczeni
- foliowy rękaw do pieczenia
- 400 g mielonego mięsa drobiowego
- 100 g mrożonego szpinaku
- 1 jajko
- 2 ząbki czosnku
- 25 g roztopionego masła
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
- ¼ łyżeczki pieprzu
Farsz: Szpinak rozmrażamy, mocno odsączamy i dodajemy
do mięsa mielonego razem z jajkiem, czosnkiem przeciśniętym przez praskę,
roztopionym masłem, pietruszką, solą, ziołami prowansalskimi, papryką i
pieprzem. Masę dobrze wyrabiamy.
Wykonanie: Schab rozkrajamy wzdłuż dłuższego boku tak,
aby uzyskać szeroki płat mięsa o grubości ok. 1 cm. W razie potrzeby delikatnie
rozklepujemy tłuczkiem. Oprószamy z obu stron solą i pieprzem ziołowym. Na
płacie mięsa równą warstwą rozsmarowujemy farsz. Wzdłuż szerszego boku ciasno
zwijamy roladę, obwiązujemy ją dość ściśle sznurkiem do pieczenia i wkładamy do
rękawa foliowego. Pieczemy 60 minut w piekarniku rozgrzanym do 1800C,
a następnie worek rozcinamy od góry i pieczemy kolejne 30 minut, do
zrumienienia. Roladę podajemy na ciepło - pokrojoną w grube plastry lub na
zimno - pokrojoną w cienkie plastry.