środa, 28 lutego 2018

ROLADA ZE SCHABU Z MIĘSEM DROBIOWYM I SZPINAKIEM



Roladę ze schabu z farszem drobiowo-szpinakowym podajemy na ciepło jako danie obiadowe lub na zimno jako przystawkę i do kanapek. Każdorazowo smakuje wybornie, a przy tym dobrze się prezentuje, więc możemy ją serwować na wszelkiego typu uroczystościach. Gorąco polecam!

Składniki:
  • 1,5 kg schabu bez kości
  • sól i pieprz ziołowy do smaku
  • sznurek do pieczeni
  • foliowy rękaw do pieczenia
Farsz:
  • 400 g mielonego mięsa drobiowego
  • 100 g mrożonego szpinaku
  • 1 jajko
  • 2 ząbki czosnku
  • 25 g roztopionego masła
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • ¼ łyżeczki pieprzu

Farsz: Szpinak rozmrażamy, mocno odsączamy i dodajemy do mięsa mielonego razem z jajkiem, czosnkiem przeciśniętym przez praskę, roztopionym masłem, pietruszką, solą, ziołami prowansalskimi, papryką i pieprzem. Masę dobrze wyrabiamy. 

Wykonanie: Schab rozkrajamy wzdłuż dłuższego boku tak, aby uzyskać szeroki płat mięsa o grubości ok. 1 cm. W razie potrzeby delikatnie rozklepujemy tłuczkiem. Oprószamy z obu stron solą i pieprzem ziołowym. Na płacie mięsa równą warstwą rozsmarowujemy farsz. Wzdłuż szerszego boku ciasno zwijamy roladę, obwiązujemy ją dość ściśle sznurkiem do pieczenia i wkładamy do rękawa foliowego. Pieczemy 60 minut w piekarniku rozgrzanym do 1800C, a następnie worek rozcinamy od góry i pieczemy kolejne 30 minut, do zrumienienia. Roladę podajemy na ciepło - pokrojoną w grube plastry lub na zimno - pokrojoną w cienkie plastry. 

poniedziałek, 26 lutego 2018

CIASTO MAKOWY PORANEK




Makowy poranek to mój pomysł na szybkie, a jednocześnie dobrze prezentujące się ciasto na co dzień lub dla gości. Puszysty biszkopt z makiem w połączeniu z pysznym kremem budyniowym i czekoladową polewa na herbatnikach smakuje wyśmienicie. Zrobimy je z łatwo dostępnych i tanich produktów w niecałą godzinkę.

Biszkopt makowy:
  • 5 białek
  • szczypta soli
  • ¾ szklanki cukru
  • 2 łyżki oleju
  • ½ szklanki suchego maku
  • ½ szklanki mąki tortowej
Krem budyniowy:
  • 5 żółtek
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 6 łyżek cukru
  • 1 cukier waniliowy (16g)
  • 700 ml mleka
  • 100 g masła
Dodatkowo:
  • 150 g kakaowych biszkoptów
  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki masła

Biszkopt makowy: Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną, lśniącą pianę. Cały czas ubijając stopniowo dodajemy cukier, a następnie olej i mak. Na koniec wsypujemy przesianą mąkę i delikatnie mieszamy przy pomocy szpatułki, aby nie utracić puszystości masy. Ciasto przelewamy do formy o wymiarach 22 x 26 cm uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 20 minut w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 1700C (lub do 1900C bez termoobiegu). Studzimy.

Krem budyniowy: Żółtka miksujemy z mąką pszenną i ziemniaczaną, cukrem i cukrem waniliowym oraz szklanką mleka. Pozostałe mleko zagotowujemy i energicznie mieszając wlewamy masę żółtkową. Zmniejszamy moc palnika i cały czas mieszając gotujemy do zgęstnienia masy. Garnek zdejmujemy z ognia i do wciąż gorącego budyniu dodajemy pokrojone masło. Mieszamy aż się rozpuści i połączy z budyniem tworząc jednolitą, gładka masę. Gorący krem wylewamy na biszkopt makowy. Powierzchnię wyrównujemy i układamy herbatniki, jeden przy drugim. Wierzch polewamy czekoladą roztopioną z dwoma łyżkami masła. Ciasto przed podaniem chłodzimy w lodówce. 

piątek, 23 lutego 2018

MUFFINKI Z BANANEM I MASŁEM ORZECHOWYM




Nie od dziś wiadomo, że połączenie banana z masłem orzechowym to strzał w dziesiątkę. U mnie te dwa energetyczne składniki spotkały się w pysznej muffince – na małe co nieco do kawy lub na drugie śniadanie do szkoły. Puszyste, mięciutkie, pięknie pachną i rewelacyjnie smakują. 

Składniki na 15 muffinek:
  • 60 g miękkiego masła
  • ¾ szklanki cukru
  • ½ szklanki masła orzechowego (150g) + 7 łyżeczek
  • 3 duże, mocno dojrzałe banany
  • 2 jajka
  • 1 ¾ szklanki mąki tortowej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli

Miękkie masło miksujemy z cukrem. Dodajemy pół szklanki masła orzechowego i banany rozgniecione widelcem na mus. Miksujemy i dodajemy kolejno po 1 jajku. Na koniec wsypujemy mąkę przesianą z kakao, proszkiem do pieczenia i sodą. Miksujemy do połączenia się składników. Ciastem napełniamy papilotki do muffinek do ¾ ich wysokości. Na wierzch każdej muffinki wykładamy około pół łyżeczki masła orzechowego i delikatnie mieszamy z wierzchnią warstwą (np. przy pomocy wykałaczki). Pieczemy 20 – 25 minut w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 1600C (lub do 1800C bez termoobiegu). 

środa, 21 lutego 2018

BIGOS Z KAPUSTY KISZONEJ I WŁOSKIEJ




Potrawa zwana bigosem daje nam duże pole do popisu. Każdy wrzuca co lubi przywołując smaki z dzieciństwa lub szukając całkiem nowych połączeń. Osobiście nie jestem przywiązana do żadnej konkretnej receptury i za każdym razem gotuję trochę „na oko” z tego co akurat mam pod ręką. Tym razem kapustę kiszoną połączyłam w proporcji pół na pół z kapustą włoską, której pół sporej główki zostało mi z innego dania. Nie dodawałam też żadnego mięsa poza kiełbasą jałowcową, dzięki czemu, jak na bigos, wyszło mi danie niemalże ekspresowe.

  • 1 kg kapusty kiszonej
  • 1 kg kapusty włoskiej (pół główki)
  • garść suszonych grzybów
  • garść suszonych śliwek
  • 1 duża cebula
  • 1 pęto kiełbasy jałowcowej
  • 3 liście laurowe
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 – 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 – 2 łyżki oleju
  • 1 – 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka tymianku
  • sól i pieprz do smaku

Grzyby zalewamy szklanką zimnej wody i odstawiamy przynajmniej na 1 godzinę. Po tym czasie gotujemy 10 minut w tej samej wodzie. Odsączamy i kroimy w paseczki, a wodę w której się gotowały zachowujemy.
Kapustę kiszoną lekko siekamy i przekładamy do garnka. Dodajemy wodę po gotowaniu grzybów, grzyby pocięte w paseczki, garść śliwek, liście laurowe, ziele angielskie, cukier i pieprz do smaku. Gotujemy 20 minut.
Kapustę włoską drobno szatkujemy, zalewamy szklanką wody, oprószamy solą i gotujemy ok. 20 minut – do miękkości.
Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Szklimy na rozgrzanym oleju. Dodajemy kiełbasę pokrojoną w talarki lub półksiężyce i podsmażamy mieszając przez 2 – 3 minuty.
Do garnka z kiszoną kapustą przekładamy kapustę włoską i cebulę z kiełbasą. Dodajemy koncentrat pomidorowy, tymianek oraz w miarę potrzeb sól, pieprz i cukier do smaku. Mieszamy i gotujemy wszystko razem ok. 15 minut.

poniedziałek, 19 lutego 2018

SERNIK KRAKOWSKI




Tradycyjny polski sernik z bakaliami, na spodzie z kruchego ciasta, z charakterystyczną, ozdobną kratką z tegoż ciasta na górze. Od lat piekę go z tego wypróbowanego przepisu, znalezionego dawno temu w jakiejś gazecie. Do jego wykonania konieczny jest dobry, gęsty twaróg, najlepiej własnoręcznie mielony, a jeśli zdecydujecie się na taki z wiaderka to wcześniej należy go przez 2 – 3 godziny odsączać na sicie wyłożonym gazą (zostanie go wówczas tylko ok. 800 g więc 1 wiaderko nie wystarczy).

Kruche ciasto:
  • 300 g mąki tortowej
  • 200 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • szczypta soli
  • 2 żółtka
Masa serowa:
  • 1 kg trzykrotnie mielonego twarogu
  • 200 g cukru pudru
  • 5 jajek
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • ½ szklanki śmietany kremówki 30%
  • 1 cukier waniliowy
  • 100 g masła
  • 60 g rodzynek
  • 60 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
Dodatkowo:
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka mleka
  • cukier puder
  • sok z cytryny

Kruche ciasto: Do miski przesiewamy mąkę. Dodajemy pokrojone w kostkę, zimne masło, cukier puder, szczyptę soli i żółtka. Siekamy wszystko nożem, a następnie energicznie zagniatamy zwarte ciasto. Formujemy je w kulę, wkładamy do foliowego woreczka i chłodzimy przez 30 minut w lodówce. 

Masa serowa: Jajka miksujemy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, a następnie, nie przerywając miksowania, stopniowo dodajemy twaróg, mąkę ziemniaczaną, śmietanę oraz rozpuszczone i przestudzone masło. Na koniec wsypujemy rodzynki i skórkę pomarańczową. Delikatnie mieszamy.

Wykonanie: Schłodzone ciasto wyjmujemy z lodówki. 1/3 całej porcji odkładamy, a pozostałym ciastem wyklejamy spód blaszki o wym. 20 x 26 cm, natłuszczonej lub wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto gęsto nakłuwamy widelcem i podpiekamy przez 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 1800C. Na podpieczony spód wylewamy masę serową. Odłożoną porcję kruchego ciasto cienko rozwałkowujemy i radełkiem wycinamy paski o szerokości ok. 1 cm. Układamy je na powierzchni ciasta tworząc dekoracyjną kratkę. Żółtko roztrzepujemy z łyżeczką mleka i przy pomocy pędzelka smarujemy delikatnie powierzchnię ciasta. Sernik pieczemy 60 minut w piekarniku rozgrzanym do 1800C. Po tym czasie piekarnik wyłączamy i zostawiamy w nim sernik aż do przestudzenia.
Zimny sernik smarujemy niezbyt gęstym lukrem z cukru pudru i soku z cytryny.