Co jakiś czas wertuję swój najstarszy zeszyt z przepisami i
wracam do klasycznych ciast sprzed lat. Na rodzinne uroczystości polecam
świąteczne ciasto o królewskiej nazwie, które pięknie wygląda i jeszcze lepiej
smakuje. Jest to bardzo udane połączenie kruchych, miodowych placków z
puszystym biszkoptem włożonym między warstwy budyniowego kremu. Tradycyjnie
dekoruje się je połówkami orzechów włoskich. I jak to przy ciastach na miodzie
bywa – najlepsze jest po dwóch dnia.
- 3 szklanki mąki
- 3 żółtka
- 3 łyżki miodu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 200 g masła lub margaryny
- ½ szklanki cukru pudru
- 1 cukier waniliowy
- 2 jajka
- 2 białka
- szczypta soli
- ½ szklanki cukru
- ½ szklanki mąki
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 500 ml mleka
- 2 żółtka
- ½ szklanki cukru
- 1 cukier waniliowy
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 200 g masła
- 125 g masła lub margaryny
- 4 łyżki cukru
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżka wody
Kruche ciasto: Wszystkie składniki na ciasto siekamy,
a następnie zagniatamy do uzyskania zwartego elastycznego ciasta. Dzielimy je
na 2 równe części i każdą z nich wylepiamy dno blaszki o wymiarach 22 x 36 cm,
wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia. Placki pieczemy 20 minut
w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 1600C (lub do 1800C
bez termoobiegu). Studzimy.
Biszkopt: Białka z całych jaj oddzielamy od żółtek i
wraz z pozostałymi dwoma białkami ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę.
Cały czas miksując stopniowo dodajemy cukier, a następnie żółtka. Na koniec
wsypujemy przesianą mąkę i mąkę ziemniaczaną. Całość delikatnie mieszamy przy
pomocy szpatułki, aby piana nie opadła. Masę przelewamy do blaszki o wymiarach
22 x 36 cm wyłożonej papierem do pieczenia lub natłuszczonej. Pieczemy 20 minut
w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 1600C (lub do 1800C
bez termoobiegu). Studzimy.
Masa budyniowa: Żółtka miksujemy ze szklanką mleka,
cukrem, cukrem waniliowym oraz mąką pszenną i ziemniaczaną. Pozostałe mleko
zagotowujemy, wlewamy masę żółtkową i energicznie mieszając gotujemy do
zgęstnienia. Gorący budyń zdejmujemy z ognia, dodajemy posiekane masło i miksujemy
do uzyskania gładkiej masy.
Wykonanie: Połowę ciepłej masy budyniowej wylewamy na
jeden ze spodów kruchego ciasta. Na masę wykładamy biszkopt i wylewamy resztę
masy budyniowej. Na górze układamy drugi blat kruchego ciasta.
Polewa: Masło rozpuszczamy w rondelku. Dodajemy
cukier, kakao i wodę. Podgrzewamy, energicznie mieszając do uzyskania gładkiej
polewy. Lekko studzimy i polewamy wierzch ciasta. Dekorujemy wg uznania, np.
wiórkami kokosowymi i orzechami włoskimi.
Nigdy nie piekłam, być może jadłam ale rzeczywiście wygląda po królewsku :)
OdpowiedzUsuńMOJA BABCIA ROBI , JEST PYSZNE I PODZIELNE ,
UsuńCiasto wygląda bardzo efektownie :)
OdpowiedzUsuńBlaszka 22x27, czy 22x36? W przepisie jest 22x36 ale w innym pisze Pani ze używa blaszki 22x26 (ciasto z gruszkami).
OdpowiedzUsuńMam w domu blaszki o przeróżnych wymiarach i używam ich w zależności od potrzeb. Dlatego właśnie przy każdym przepisie staram się je dokładnie określić. Królewca piekę w większej, dokładnie tak jak podaję w przepisie. Aby dostosować przepis do blaszki 22 x 26 cm wystarczy zmniejszyć proporcje. Zwykle robię to "na oko" zmniejszając o ok.1/3.
UsuńDziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam.
UsuńCiasto wyszło przepyszne!
OdpowiedzUsuńDziekuje za przepis i pozdrawiam!
Pyszne
OdpowiedzUsuńPyszne , super przepis
OdpowiedzUsuńStary sprawdzony przepis zawsze wychodzi super:-)
OdpowiedzUsuńWyszedł mi idealny za każdym razem 😀
OdpowiedzUsuńA ile wcześniej można go zrobić?
OdpowiedzUsuńNajlepiej 2 - 3 dni przed podaniem.
Usuń