środa, 6 grudnia 2017

CIASTO KRÓLEWIEC




Co jakiś czas wertuję swój najstarszy zeszyt z przepisami i wracam do klasycznych ciast sprzed lat. Na rodzinne uroczystości polecam świąteczne ciasto o królewskiej nazwie, które pięknie wygląda i jeszcze lepiej smakuje. Jest to bardzo udane połączenie kruchych, miodowych placków z puszystym biszkoptem włożonym między warstwy budyniowego kremu. Tradycyjnie dekoruje się je połówkami orzechów włoskich. I jak to przy ciastach na miodzie bywa – najlepsze jest po dwóch dnia.

Kruche ciasto:
  • 3 szklanki mąki
  • 3 żółtka
  • 3 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 200 g masła lub margaryny
  • ½ szklanki cukru pudru
  • 1 cukier waniliowy
Biszkopt:
  • 2 jajka
  • 2 białka
  • szczypta soli
  • ½ szklanki cukru
  • ½ szklanki mąki
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Masa budyniowa:
  • 500 ml mleka
  • 2 żółtka
  • ½ szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 200 g masła
Polewa:
  • 125 g masła lub margaryny
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżka wody

Kruche ciasto: Wszystkie składniki na ciasto siekamy, a następnie zagniatamy do uzyskania zwartego elastycznego ciasta. Dzielimy je na 2 równe części i każdą z nich wylepiamy dno blaszki o wymiarach 22 x 36 cm, wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia. Placki pieczemy 20 minut w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 1600C (lub do 1800C bez termoobiegu). Studzimy.

Biszkopt: Białka z całych jaj oddzielamy od żółtek i wraz z pozostałymi dwoma białkami ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Cały czas miksując stopniowo dodajemy cukier, a następnie żółtka. Na koniec wsypujemy przesianą mąkę i mąkę ziemniaczaną. Całość delikatnie mieszamy przy pomocy szpatułki, aby piana nie opadła. Masę przelewamy do blaszki o wymiarach 22 x 36 cm wyłożonej papierem do pieczenia lub natłuszczonej. Pieczemy 20 minut w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 1600C (lub do 1800C bez termoobiegu). Studzimy. 

Masa budyniowa: Żółtka miksujemy ze szklanką mleka, cukrem, cukrem waniliowym oraz mąką pszenną i ziemniaczaną. Pozostałe mleko zagotowujemy, wlewamy masę żółtkową i energicznie mieszając gotujemy do zgęstnienia. Gorący budyń zdejmujemy z ognia, dodajemy posiekane masło i miksujemy do uzyskania gładkiej masy. 

Wykonanie: Połowę ciepłej masy budyniowej wylewamy na jeden ze spodów kruchego ciasta. Na masę wykładamy biszkopt i wylewamy resztę masy budyniowej. Na górze układamy drugi blat kruchego ciasta.

Polewa: Masło rozpuszczamy w rondelku. Dodajemy cukier, kakao i wodę. Podgrzewamy, energicznie mieszając do uzyskania gładkiej polewy. Lekko studzimy i polewamy wierzch ciasta. Dekorujemy wg uznania, np. wiórkami kokosowymi i orzechami włoskimi.

13 komentarzy:

  1. Nigdy nie piekłam, być może jadłam ale rzeczywiście wygląda po królewsku :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasto wygląda bardzo efektownie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Blaszka 22x27, czy 22x36? W przepisie jest 22x36 ale w innym pisze Pani ze używa blaszki 22x26 (ciasto z gruszkami).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam w domu blaszki o przeróżnych wymiarach i używam ich w zależności od potrzeb. Dlatego właśnie przy każdym przepisie staram się je dokładnie określić. Królewca piekę w większej, dokładnie tak jak podaję w przepisie. Aby dostosować przepis do blaszki 22 x 26 cm wystarczy zmniejszyć proporcje. Zwykle robię to "na oko" zmniejszając o ok.1/3.

      Usuń
    2. Dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam.

      Usuń
  4. Ciasto wyszło przepyszne!
    Dziekuje za przepis i pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  5. Stary sprawdzony przepis zawsze wychodzi super:-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wyszedł mi idealny za każdym razem 😀

    OdpowiedzUsuń
  7. A ile wcześniej można go zrobić?

    OdpowiedzUsuń