Odliczanie do północy czas zacząć! A to oznacza też wzmożone
prace nad przygotowywaniem pysznych, sylwestrowych przekąsek. U nas jak co roku
nie może zabraknąć tradycyjnej sałatki jarzynowej z zegarową dekoracją. Zeszłoroczna
TUTAJ. Smacznego Nowego Roku!!!
- 5 – 6 ziemniaków
- 3 – 4 marchewki
- 1 duży korzeń pietruszki
- ½ średniego selera
- 4 – 5 średnich ogórków kiszonych
- 1 por
- 6 jajek
- puszka groszku konserwowego
- puszka kukurydzy konserwowej
- 5 – 6 łyżek majonezu
- natka pietruszki do dekoracji
- sól, pieprz
Ziemniaki, marchewkę, pietruszkę i selera obieramy. Gotujemy
na parze do miękkości. Studzimy. Z marchewek wycinamy wąskie paseczki na
cyferki oraz dwie strzałki oraz krążek do dekoracji, odkładamy. Pozostałą marchewkę oraz ziemniaki, pietruszkę
i selera kroimy w kostkę.
Jajka gotujemy na twardo, studzimy i obieramy. Każde jajko
delikatnie przecinamy na pół i wyciągamy żółtka, które kroimy w kosteczkę. Połówki
białek odkładamy do dekoracji.
Ogórki kroimy w kostkę, a białą część pora w cienkie
paseczki. Groszek i kukurydzę odsączamy. Połowę kukurydzy oraz kilka ziarenek
groszku odkładamy do dekoracji.
W misce łączymy wszystkie warzywa z żółtkami. Doprawiamy do
smaku solą i pieprzem, mieszamy z 3 – 4 łyżkami majonezu.
Sałatkę wkładamy do salaterki. Wierzch wyrównujemy i
smarujemy 2 łyżkami majonezu. Naokoło układamy 12 połówek z białek, a na nich tworzymy
cyfry rzymskie z pasków marchewki. Na środku układamy krążek marchewki oraz
wskazówki wskazujące dochodzącą północ. Dodatkowo dekorujemy sałatkę odłożonym
groszkiem i kukurydzą oraz listkami natki pietruszki.