wtorek, 22 grudnia 2015

KRUCHO-DROŻDŻOWE CHOINKI Z CYNAMONEM




Z tego samego ciasta, z którego upiekłam świąteczne rogaliki z makiem powycinałyśmy z córką małe choineczki. Oprószone grubym cukrem i cynamonem nie tylko fajnie wyglądają, ale też świetnie smakują. Polecam!

Składniki na ok. 100 ciasteczek:
  • 2 szklanki mąki
  • ¼ szklanki cukru
  • 125 g masła lub margaryny
  • 1 żółtko
  • 125 ml gęstej, kwaśnej śmietany 12% lub 18%
  • 30 g świeżych drożdży
Dodatkowo:
  • 1 białko do smarowania
  • gruby cukier dekoracyjny
  • cynamon

Drożdże rozcieramy z łyżką cukru i łyżką śmietany w temperaturze pokojowej. Odstawiamy do napęcznienia.
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy zimne, posiekane masło, żółtko oraz resztę cukru i śmietany. Wlewamy rozczyn z drożdży i wyrabiamy gładkie, sprężyste ciasto. Formujemy je w kulę, wkładamy do miski wysmarowanej olejem lub oprószonej mąką, przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum 6 godzin, a najlepiej na całą noc.
Schłodzone i wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę oprószoną mąkę. Delikatnie wyrabiamy, dzielimy na połowę i rozwałkowujemy na grubość ok. 3 mm. Z ciasta wycinamy choinki. Układamy je na blasze wyłożonej matą lub papierem do pieczenia. Na każdej choince robimy kilka poprzecznych nacięć radełkiem, smarujemy roztrzepanym białkiem i oprószamy cynamonem i grubym cukrem. Pieczemy w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 1700C (lub do 1900C bez termoobiegu) ok. 7 - 8 minut, do momentu aż ciasteczka lekko się zezłocą. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz