Świąteczny sernik z piernikową nutą. Z
bakaliami lub bez (córka nie lubi, więc ja tym razem nie dodałam). Zróbcie dla niego miejsce na
bożonarodzeniowym stole.
- 2 szklanki mąki
- 200 g masła lub margaryny
- ¾ szklanki cukru
- 3 żółtka
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki przyprawy do piernika
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 kg mielonego twarogu
- 3 białka
- 2 całe jajka
- 1 szklanka cukru
- 100 g roztopionego masła
- 1 budyń waniliowy lub śmietankowy bez cukru
- bakalie
Kruche ciasto: Do przesianej mąki dodajemy zimne,
posiekane masło, cukier, kakao, przyprawę do piernika, żółtka i proszek do
pieczenia. Energicznie zagniatamy ciasto, do momentu aż wszystkie składniki
dobrze się połączą. Formujemy je w kulę, wkładamy do woreczka foliowego i przez
godzinę chłodzimy w lodówce.
Masa serowa: Białka oraz całe jajka miksujemy z
cukrem. Wlewamy roztopione, ale przestudzone masło, a następnie, cały czas
miksując, stopniowo dodajemy po 1 łyżce twarogu. Na koniec wsypujemy proszek
budyniowy i ulubione bakalie. Mieszamy.
Wykonanie: Kruche ciasto wyjmujemy z lodówki i
dzielimy na połowę. Pierwszą częścią ciasta wylepiamy dno wyłożonej papierem do
pieczenia blaszki o wymiarach mniej więcej 20 x 26 cm. Na ciasto wylewamy masę
serową. Drugą część ciasta ścieramy na dużych oczkach tarki i równomiernie
rozsypujemy na masie serowej. Ciasto pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 1800C
przez 60 minut. Po tym czasie piekarnik wyłączamy i zostawiamy w nim sernik aż
do wystudzenia.
Gotowe ciasto można oprószyć cukrem pudrem lub udekorować białym lukrem.
Wygląda apetycznie ;-)
OdpowiedzUsuń