piątek, 18 grudnia 2015

SERNIK PIERNIKOWY




Świąteczny sernik z piernikową nutą. Z bakaliami lub bez (córka nie lubi, więc ja tym razem nie dodałam). Zróbcie dla niego miejsce na bożonarodzeniowym stole.

Kruche ciasto piernikowe:
  • 2 szklanki mąki
  • 200 g masła lub margaryny
  • ¾ szklanki cukru
  • 3 żółtka
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki przyprawy do piernika
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Masa serowa:
  • 1 kg mielonego twarogu
  • 3 białka
  • 2 całe jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 100 g roztopionego masła
  • 1 budyń waniliowy lub śmietankowy bez cukru
  • bakalie
Kruche ciasto: Do przesianej mąki dodajemy zimne, posiekane masło, cukier, kakao, przyprawę do piernika, żółtka i proszek do pieczenia. Energicznie zagniatamy ciasto, do momentu aż wszystkie składniki dobrze się połączą. Formujemy je w kulę, wkładamy do woreczka foliowego i przez godzinę chłodzimy w lodówce.

Masa serowa: Białka oraz całe jajka miksujemy z cukrem. Wlewamy roztopione, ale przestudzone masło, a następnie, cały czas miksując, stopniowo dodajemy po 1 łyżce twarogu. Na koniec wsypujemy proszek budyniowy i ulubione bakalie. Mieszamy.

Wykonanie: Kruche ciasto wyjmujemy z lodówki i dzielimy na połowę. Pierwszą częścią ciasta wylepiamy dno wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o wymiarach mniej więcej 20 x 26 cm. Na ciasto wylewamy masę serową. Drugą część ciasta ścieramy na dużych oczkach tarki i równomiernie rozsypujemy na masie serowej. Ciasto pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 1800C przez 60 minut. Po tym czasie piekarnik wyłączamy i zostawiamy w nim sernik aż do wystudzenia. 
Gotowe ciasto można oprószyć cukrem pudrem lub udekorować białym lukrem.

1 komentarz: