poniedziałek, 21 grudnia 2015

ŚWIĄTECZNE ROGALIKI Z MAKIEM




Nie wszystkie dzieci lubią tradycyjnego makowca, za to chętnie sięgają po rogaliki. Na bożonarodzeniowy stół proponuję więc ich odświętna wersję właśnie z makiem. Masę makową można przygotować własnoręcznie, tak jak do ulubionego makowca, lub wykorzystać gotową z puszki. Rogaliki są pyszne, krucho-drożdżowe, a udekorowane skórką pomarańczy będą się pięknie prezentowały. Gorąco polecam!

Składniki na 36 rogalików:
  • 4 szklanki mąki
  • 1/3 szklanki cukru
  • 250 g masła lub margaryny
  • 2 żółtka
  • 250 ml gęstej, kwaśnej śmietany 12% lub 18%
  • 60 g świeżych drożdży
Dodatkowo:
  • ok. 2 szklanek masy makowej z bakaliami
  • 2 białka do smarowania
  • 2 szklanki cukru pudru
  • kandyzowana skórka pomarańczy
Drożdże rozcieramy z łyżką cukru i łyżką śmietany w temperaturze pokojowej. Odstawiamy do napęcznienia.
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy zimne, posiekane masło, żółtka oraz resztę cukru i śmietany. Wlewamy rozczyn z drożdży i wyrabiamy gładkie, sprężyste ciasto. Formujemy je w kulę, wkładamy do miski wysmarowanej olejem lub oprószonej mąką, przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum 6 godzin, a najlepiej na całą noc.
Schłodzone i wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnice oprószoną mąkę. Delikatnie wyrabiamy i nożem dzielimy na 6 mniej więcej równych porcji. Każdą porcję ciasta formujemy w kulkę i cienko rozwałkowujemy na grubość ok. 2 – 3 mm. Rozwałkowany okrąg kroimy na 6 trójkątów i na każdy z nich wykładamy sporą łyżeczkę masy makowej (okrąg można też podzielić na 8 trójkątów, otrzymamy wtedy większą ilość mniejszych rogalików). Zaczynając od boku z makiem, delikatnie dociskając krawędzie, zwijamy rogaliki. Układamy je na blasze wyłożonej matą lub papierem do pieczenia. Odstawiamy na 20 minut do wyrośnięcia i smarujemy roztrzepanym białkiem. Pieczemy w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 1700C (lub do 1900C bez termoobiegu) ok. 15 - 18 minut, do momentu aż rogaliki pięknie się zarumienią.
Zimne rogaliki smarujemy gęstym lukrem przygotowanym z cukru pudru i odrobiny gorącej wody. Dekorujemy skórką pomarańczy.


Ps. Z tego samego ciasta można upiec słodkie choineczki z cynamonem.

1 komentarz: