Tort piernikowo-serowy prosto na bożonarodzeniowy stół!
Pyszny, aromatyczny i w białej, świątecznej dekoracji. Wesołych Świąt!
- 6 jajek
- ¾ szklanki cukru
- 1 szklanka mąki
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki przyprawy do piernika
- 500 g mielonego twarogu
- 100 g miękkiego masła
- ½ szklanki cukru pudru
- 3 łyżeczki żelatyny
- ½ szklanki wody
- 2 łyżki cukru
- 3 łyżki soku z cytryny
- 100 g margaryny
- 2 łyżki wody
- 3 łyżki kakao
- 5 łyżek cukru
- słoik dżemu z czarnej porzeczki
- biała masa cukrowa lub marcepanowa
Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na
sztywno. Wciąż ubijając stopniowo dodajemy cukier i żółtka. Na samym końcu
wsypujemy przesianą mąkę, kakao i przyprawę do piernika. Mieszamy delikatnie
szpatułką do połączenia się składników. Masę przekładamy do tortownicy o
średnicy 21 cm z dnem wyłożonym papierem do pieczenia (boków niczym nie
smarujemy). Pieczemy w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 1700C
(lub do 1900C bez termoobiegu) przez 35 – 40 min. Studzimy.
Masa serowa: Żelatynę rozpuszczamy w ¼ szklanki
wrzącej wody. Studzimy. Twaróg miksujemy z miękkim masłem i cukrem pudrem.
Dodajemy płynną żelatynę. Miksujemy.
Poncz: Cukier rozpuszczamy w ciepłej wodzie, studzimy
i dodajemy sok z cytryny (w opcji dla dorosłych część wody można zastąpić
alkoholem).
Polewa czekoladowa: Wszystkie składniki polewy
umieszczamy w garnku z grubym dnem i mieszając, rozpuszczamy a następnie doprowadzamy
do wrzenia i zdejmujemy z ognia. Lekko studzimy.
Wykonanie: Boki zimnego biszkoptu oddzielamy od
blaszki nożykiem. Ciasto wyjmujemy i kroimy na 3 cienkie blaty. Pierwszy blat
biszkoptu ponownie układamy na dnie blaszki, nasączamy 1/3 ponczu, smarujemy
połową dżemu porzeczkowego i wykładamy połowę masy serowej. Delikatnie
wykładamy drugi blat biszkoptu, nasączamy go porcją ponczu, smarujemy
pozostałym dżemem oraz resztą masy serowej. Wykładamy ostatni blat biszkoptu,
nasączamy go i wkładamy tort do lodówki, do stężenia masy serowej. Po tym
czasie tort wyjmujemy z blaszki i smarujemy przestudzoną, ale nadal płynną
polewą czekoladową. Kiedy polewa zastygnie tort dekorujemy białą masą cukrową
lub marcepanową.
Witam Panią,mam pytanie ,czy do tortu piernikowo9 serowy mogę użyć ser z wiaderka?. Proszę odpisać. Pozdrawiam. Maryla
OdpowiedzUsuńTak, może być ser z wiaderka. Życzę powodzenia i pozdrawiam!
UsuńWitam Panią, czy biszkopt kakaowy można zastąpić biszkoptem bez kakao i dodatku do piernika,czy nie straci walorów smakowych. Ten tort wyszedł mi pyszny ,ale teraz chce zrobić ten sam krem tylko na zwykłym biszkopcie. Pozdrawiam,Maryla
OdpowiedzUsuńTo już będzie zupełnie inny torcik. Nie próbowałam w tej kombinacji, ale radzę spróbować i podzielić się opinią. Jeżeli nie zrezygnuje Pani z dżemu, który podkręci smak całości, to powinno wyjść równie smaczne ciasto. Pozdrawiam :)
Usuń