środa, 23 grudnia 2015

TORT PIERNIKOWO-SEROWY




Tort piernikowo-serowy prosto na bożonarodzeniowy stół! Pyszny, aromatyczny i w białej, świątecznej dekoracji. Wesołych Świąt!

Biszkopt:         
  • 6 jajek
  • ¾ szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki przyprawy do piernika
Masa serowa:
  • 500 g mielonego twarogu
  • 100 g miękkiego masła
  • ½ szklanki cukru pudru
  • 3 łyżeczki żelatyny
Poncz:
  • ½ szklanki wody
  • 2 łyżki cukru
  • 3 łyżki soku z cytryny
Polewa czekoladowa:
  • 100 g margaryny
  • 2 łyżki wody
  • 3 łyżki kakao
  • 5 łyżek cukru
Dodatkowo:
  • słoik dżemu z czarnej porzeczki
  • biała masa cukrowa lub marcepanowa

Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno. Wciąż ubijając stopniowo dodajemy cukier i żółtka. Na samym końcu wsypujemy przesianą mąkę, kakao i przyprawę do piernika. Mieszamy delikatnie szpatułką do połączenia się składników. Masę przekładamy do tortownicy o średnicy 21 cm z dnem wyłożonym papierem do pieczenia (boków niczym nie smarujemy). Pieczemy w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 1700C (lub do 1900C bez termoobiegu) przez 35 – 40 min. Studzimy.

Masa serowa: Żelatynę rozpuszczamy w ¼ szklanki wrzącej wody. Studzimy. Twaróg miksujemy z miękkim masłem i cukrem pudrem. Dodajemy płynną żelatynę. Miksujemy.

Poncz: Cukier rozpuszczamy w ciepłej wodzie, studzimy i dodajemy sok z cytryny (w opcji dla dorosłych część wody można zastąpić alkoholem).

Polewa czekoladowa: Wszystkie składniki polewy umieszczamy w garnku z grubym dnem i mieszając, rozpuszczamy a następnie doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z ognia. Lekko studzimy.

Wykonanie: Boki zimnego biszkoptu oddzielamy od blaszki nożykiem. Ciasto wyjmujemy i kroimy na 3 cienkie blaty. Pierwszy blat biszkoptu ponownie układamy na dnie blaszki, nasączamy 1/3 ponczu, smarujemy połową dżemu porzeczkowego i wykładamy połowę masy serowej. Delikatnie wykładamy drugi blat biszkoptu, nasączamy go porcją ponczu, smarujemy pozostałym dżemem oraz resztą masy serowej. Wykładamy ostatni blat biszkoptu, nasączamy go i wkładamy tort do lodówki, do stężenia masy serowej. Po tym czasie tort wyjmujemy z blaszki i smarujemy przestudzoną, ale nadal płynną polewą czekoladową. Kiedy polewa zastygnie tort dekorujemy białą masą cukrową lub marcepanową.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz