środa, 23 grudnia 2015

TORT PIERNIKOWO-SEROWY




Tort piernikowo-serowy prosto na bożonarodzeniowy stół! Pyszny, aromatyczny i w białej, świątecznej dekoracji. Wesołych Świąt!

Biszkopt:         
  • 6 jajek
  • ¾ szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki przyprawy do piernika
Masa serowa:
  • 500 g mielonego twarogu
  • 100 g miękkiego masła
  • ½ szklanki cukru pudru
  • 3 łyżeczki żelatyny
Poncz:
  • ½ szklanki wody
  • 2 łyżki cukru
  • 3 łyżki soku z cytryny
Polewa czekoladowa:
  • 100 g margaryny
  • 2 łyżki wody
  • 3 łyżki kakao
  • 5 łyżek cukru
Dodatkowo:
  • słoik dżemu z czarnej porzeczki
  • biała masa cukrowa lub marcepanowa

Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno. Wciąż ubijając stopniowo dodajemy cukier i żółtka. Na samym końcu wsypujemy przesianą mąkę, kakao i przyprawę do piernika. Mieszamy delikatnie szpatułką do połączenia się składników. Masę przekładamy do tortownicy o średnicy 21 cm z dnem wyłożonym papierem do pieczenia (boków niczym nie smarujemy). Pieczemy w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 1700C (lub do 1900C bez termoobiegu) przez 35 – 40 min. Studzimy.

Masa serowa: Żelatynę rozpuszczamy w ¼ szklanki wrzącej wody. Studzimy. Twaróg miksujemy z miękkim masłem i cukrem pudrem. Dodajemy płynną żelatynę. Miksujemy.

Poncz: Cukier rozpuszczamy w ciepłej wodzie, studzimy i dodajemy sok z cytryny (w opcji dla dorosłych część wody można zastąpić alkoholem).

Polewa czekoladowa: Wszystkie składniki polewy umieszczamy w garnku z grubym dnem i mieszając, rozpuszczamy a następnie doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z ognia. Lekko studzimy.

Wykonanie: Boki zimnego biszkoptu oddzielamy od blaszki nożykiem. Ciasto wyjmujemy i kroimy na 3 cienkie blaty. Pierwszy blat biszkoptu ponownie układamy na dnie blaszki, nasączamy 1/3 ponczu, smarujemy połową dżemu porzeczkowego i wykładamy połowę masy serowej. Delikatnie wykładamy drugi blat biszkoptu, nasączamy go porcją ponczu, smarujemy pozostałym dżemem oraz resztą masy serowej. Wykładamy ostatni blat biszkoptu, nasączamy go i wkładamy tort do lodówki, do stężenia masy serowej. Po tym czasie tort wyjmujemy z blaszki i smarujemy przestudzoną, ale nadal płynną polewą czekoladową. Kiedy polewa zastygnie tort dekorujemy białą masą cukrową lub marcepanową.

4 komentarze:

  1. marylakm@o2.pl8 czerwca 2020 22:05

    Witam Panią,mam pytanie ,czy do tortu piernikowo9 serowy mogę użyć ser z wiaderka?. Proszę odpisać. Pozdrawiam. Maryla

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, może być ser z wiaderka. Życzę powodzenia i pozdrawiam!

      Usuń
  2. Witam Panią, czy biszkopt kakaowy można zastąpić biszkoptem bez kakao i dodatku do piernika,czy nie straci walorów smakowych. Ten tort wyszedł mi pyszny ,ale teraz chce zrobić ten sam krem tylko na zwykłym biszkopcie. Pozdrawiam,Maryla

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To już będzie zupełnie inny torcik. Nie próbowałam w tej kombinacji, ale radzę spróbować i podzielić się opinią. Jeżeli nie zrezygnuje Pani z dżemu, który podkręci smak całości, to powinno wyjść równie smaczne ciasto. Pozdrawiam :)

      Usuń