środa, 9 grudnia 2015

KRUSZON Z ORZECHAMI I WIŚNIAMI




To słodkie i kruche ciasto piekłam często jako nastolatka. Zawsze się udawało i wszystkim smakowało. Dzisiaj odświeżam je jako zimową propozycję na wykorzystanie letnich przetworów oraz jesiennych orzechów. Całość w konstrukcji przypomina trochę popularnego pleśniaka, jednak dzięki wiśniom i orzechom smak jest tutaj zupełnie inny. Gorąco polecam!

Kruche ciasto:
  • 3 szklanki mąki
  • 200 g masła lub margaryny
  • 2 łyżki kakao
  • 5 żółtek
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ¾ szklanki drobno pokrojonych orzechów włoskich
Pianka bezowa:
  • 5 białek
  • szczypta soli
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Dodatkowo:
  • 1 szklanka dżemu z wiśni
  • ok. 2 szklanek drylowanych wiśni z kompotu (lub świeżych)

Kruche ciasto: Do miski przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia. Dodajemy zimne, posiekane masło, 2 łyżki kwaśnej śmietany i żółtka. Całość siekamy nożem, a następnie energicznie zagniatamy do uzyskania zwartego ciasta. Ciasto dzielimy mniej więcej na połowę. Pierwszą porcją (może być nieco większa) wylepiamy dno blaszki o wymiarach 20 x 36 cm natłuszczonej lub wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do lodówki na ok. 30 minut. Do drugiej porcji dodajemy kakao i pozostałą łyżkę kwaśnej śmietany. Ciasto wyrabiamy i wsypujemy pokrojone orzechy. Zagniatamy do momentu aż orzechy mniej więcej równo rozłożą się w cieście. Masę formujemy w kulę, owijamy folią i wkładamy na 30 minut do zamrażalki.

Pianka bezowa: Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną, lśniącą pianę. Cały czas ubijając stopniowo dosypując cukier, a na koniec mąkę ziemniaczaną.

Wykonanie: Schłodzony spód ciasta smarujemy dżemem wiśniowym. Na dżemie układamy drylowane wiśnie. Następnie wykładamy piankę bezową, a na wierzch ciasta ścieramy na dużych oczkach tarki lekko zmrożoną kulkę ciasta kakaowo-orzechowego. Pieczemy 45 – 50 min w piekarniku rozgrzanym do 1800C. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz