To słodkie i kruche ciasto piekłam często jako nastolatka.
Zawsze się udawało i wszystkim smakowało. Dzisiaj odświeżam je jako zimową
propozycję na wykorzystanie letnich przetworów oraz jesiennych orzechów. Całość
w konstrukcji przypomina trochę popularnego pleśniaka, jednak dzięki wiśniom i
orzechom smak jest tutaj zupełnie inny. Gorąco polecam!
- 3 szklanki mąki
- 200 g masła lub margaryny
- 2 łyżki kakao
- 5 żółtek
- 3 łyżki kwaśnej śmietany
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- ¾ szklanki drobno pokrojonych orzechów włoskich
- 5 białek
- szczypta soli
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 szklanka dżemu z wiśni
- ok. 2 szklanek drylowanych wiśni z kompotu (lub świeżych)
Kruche ciasto: Do miski przesiewamy mąkę i proszek do
pieczenia. Dodajemy zimne, posiekane masło, 2 łyżki kwaśnej śmietany i żółtka.
Całość siekamy nożem, a następnie energicznie zagniatamy do uzyskania zwartego
ciasta. Ciasto dzielimy mniej więcej na połowę. Pierwszą porcją (może być nieco
większa) wylepiamy dno blaszki o wymiarach 20 x 36 cm natłuszczonej lub wyłożonej
papierem do pieczenia i wkładamy do lodówki na ok. 30 minut. Do drugiej porcji
dodajemy kakao i pozostałą łyżkę kwaśnej śmietany. Ciasto wyrabiamy i wsypujemy
pokrojone orzechy. Zagniatamy do momentu aż orzechy mniej więcej równo rozłożą
się w cieście. Masę formujemy w kulę, owijamy folią i wkładamy na 30 minut do
zamrażalki.
Pianka bezowa: Białka ze szczyptą soli ubijamy na
sztywną, lśniącą pianę. Cały czas ubijając stopniowo dosypując cukier, a na koniec
mąkę ziemniaczaną.
Wykonanie: Schłodzony spód ciasta smarujemy dżemem wiśniowym.
Na dżemie układamy drylowane wiśnie. Następnie wykładamy piankę bezową, a na
wierzch ciasta ścieramy na dużych oczkach tarki lekko zmrożoną kulkę ciasta kakaowo-orzechowego.
Pieczemy 45 – 50 min w piekarniku rozgrzanym do 1800C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz