poniedziałek, 30 listopada 2015

SOK OWOCOWO-WARZYWNY Z BURACZKIEM




Sok z buraka ma wiele cennych składników, więc jego picie zaleca się przy licznych schorzeniach. Zawiera dużo kwasu foliowego, a także potas, żelazo, mangan, kobalt, witaminy A, C i z grupy B. Warto pić go także profilaktycznie, zapobiegając anemii i złemu samopoczuciu. Jednak picie soku z samego buraka jest dość dużym wyzwaniem, zwłaszcza dla osób nieprzygotowanych na jego ostry, mocno skoncentrowany smak (wiem co mówię, bo przez jakiś czas piłam). Najłatwiej oswajać się z nim stopniowo, łącząc z łagodniejszymi sokami owocowo-warzywnymi i w miarę możliwości z czasem zwiększać jego udział. Taki zdrowy i pyszny sok chętnie pije moja córka, a ja z radością jej towarzyszę.

Składniki na ok. 1 litr soku:
  • 1 średniej wielkości czerwony burak
  • 6 soczystych jabłek
  • 3 duże marchewki
  • 1 pomarańcza
  • kawałek dyni (opcjonalnie)

Buraczka obieramy i kroimy na ćwiartki. Umyte jabłka kroimy na ćwiartki i pozbawiamy gniazd nasiennych. Marchewki i pomarańcze obieramy. Dynię obieramy ze skórki i pozbawiamy nasion.
Wszystkie warzywa i owoce przepuszczamy przez sokowirówkę. Sok mieszamy i rozlewamy do szklanek. Podajemy bezpośrednio po przygotowaniu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz