Jedno z najprostszych ciast, które w naszej rodzinie piecze
się od wielu lat, a wciąż nikomu się nie nudzi. Delikatny, puszysty biszkopt
przełożony bitą śmietaną z warstwą słodkiego karmelu z chrupiącymi migdałami.
Ostatnio dla ułatwienia kupuję zawsze gotową masę krówkową, ale można ją
oczywiście przygotować samodzielnie gotując w garnku z wodą przez 3 godziny
nieotwartą puszkę skondensowanego słodzonego mleka.
- 6 jajek
- szczypta soli
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki tortowej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki oleju
- 500 ml śmietany kremówki 36%
- 1 łyżka cukru pudru
- 2 łyżki żelatyny
- 1 puszka gotowej masy krówkowej (400g)
- płatki migdałów do posypania
Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze
szczyptą soli na sztywną, lśniącą pianę. Cały czas miksując stopniowo dodajemy
cukier, olej, a następnie żółtka. Na koniec wsypujemy przesianą mąkę tortową i
ziemniaczaną, całość delikatnie mieszamy szpatułką, aby piana nie straciła
puszystości. Masę przekładamy do blaszki o wymiarach 21 x 26 cm, natłuszczonej
i oprószonej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 30 – 35 minut w
piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 1700C (lub do 1900C
bez termoobiegu).
Masa śmietanowa: Żelatynę rozpuszczamy w ¼ szklanki
wrzącej wody i lekko studzimy. Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem
pudrem. Cały czas miksując niewielkim strumieniem wlewamy żelatynę.
Wykonanie: Zimny biszkopt wyjmujemy z blaszki i
kroimy na dwa blaty. Pierwszy z nich ponownie układamy na dnie blaszki.
Wykładamy masę śmietanową, wyrównujemy i delikatnie układamy drugi blat
biszkoptu. Wierzch ciasta smarujemy masą krówkową i posypujemy płatkami
migdałów. Ciasto wstawiamy do lodówki, do stężenia masy śmietanowej.
pychotka!
OdpowiedzUsuńWygląda tak lekko i delikatnie, na pewno jest pyszne...
OdpowiedzUsuńwyglada wyśmienicie :)
OdpowiedzUsuń