poniedziałek, 30 listopada 2015

KARMELOWIEC Z MIGDAŁAMI NA BISZKOPCIE




Jedno z najprostszych ciast, które w naszej rodzinie piecze się od wielu lat, a wciąż nikomu się nie nudzi. Delikatny, puszysty biszkopt przełożony bitą śmietaną z warstwą słodkiego karmelu z chrupiącymi migdałami. Ostatnio dla ułatwienia kupuję zawsze gotową masę krówkową, ale można ją oczywiście przygotować samodzielnie gotując w garnku z wodą przez 3 godziny nieotwartą puszkę skondensowanego słodzonego mleka. 

Biszkopt:
  • 6 jajek
  • szczypta soli
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki oleju
Masa śmietanowa:
  • 500 ml śmietany kremówki 36%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 2 łyżki żelatyny
Dodatkowo:
  • 1 puszka gotowej masy krówkowej (400g)
  • płatki migdałów do posypania

Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli na sztywną, lśniącą pianę. Cały czas miksując stopniowo dodajemy cukier, olej, a następnie żółtka. Na koniec wsypujemy przesianą mąkę tortową i ziemniaczaną, całość delikatnie mieszamy szpatułką, aby piana nie straciła puszystości. Masę przekładamy do blaszki o wymiarach 21 x 26 cm, natłuszczonej i oprószonej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 30 – 35 minut w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 1700C (lub do 1900C bez termoobiegu).

Masa śmietanowa: Żelatynę rozpuszczamy w ¼ szklanki wrzącej wody i lekko studzimy. Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Cały czas miksując niewielkim strumieniem wlewamy żelatynę. 

Wykonanie: Zimny biszkopt wyjmujemy z blaszki i kroimy na dwa blaty. Pierwszy z nich ponownie układamy na dnie blaszki. Wykładamy masę śmietanową, wyrównujemy i delikatnie układamy drugi blat biszkoptu. Wierzch ciasta smarujemy masą krówkową i posypujemy płatkami migdałów. Ciasto wstawiamy do lodówki, do stężenia masy śmietanowej.

3 komentarze: