piątek, 27 listopada 2015

KARBINADLE - ŚLĄSKIE KOTLETY MIELONE ZE ŚLEDZIEM




Karminadle i karbinadle to kotlety mielone z kuchni śląskiej. Te pierwsze to nic innego jak znane nam zwykłe kotlety mielone, z tym że na Śląsku przyrządzane dawniej najczęściej z mięsa króliczego. Natomiast karbinadle robiono z mięsa wieprzowego z dodatkiem solonego śledzia, który to trafiał do śląskich kuchni prawdopodobnie jako ekwiwalent za węgiel wysyłany na Pomorze. Ten śledź baaardzo mnie zaciekawił po sobotnim programie „Ewa gotuje” inspirowanym kuchnią śląską. Nakarmiłam więc rodzinkę karbinadlami i o dziwo wszystkim bardzo smakowały. Śledź zdecydowanie dominuje smakiem, do tego stopnia, iż miałam wrażenie, że to w całości kotlety rybne. I choć do Śląska nam daleko, od czasu do czasu chętnie będę serwowała na obiad właśnie karbinadle.

  • 400 - 500 g wieprzowego mięsa mielonego
  • 1 płat solonego śledzia
  • 1 bułka kajzerka
  • 1 nieduża cebula
  • 1 łyżeczka majeranku
  • sól, pieprz          
  • mleko lub woda do namaczania
  • mąka do panierowania
  • smalec lub olej do smażenia

Solonego śledzia moczymy przez godzinę w mleku lub wodzie, aby pozbyć się nadmiaru soli. Bułkę kajzerkę również zalewamy mlekiem lub wodą, aby napęczniała.
Wymoczonego śledzia drobno kroimy lub mielimy. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę.
Do mięsa dodajemy śledzia, cebulę i bułkę odciśniętą z nadmiaru mleka. Przyprawiamy do smaku majerankiem, pieprzem i ewentualnie odrobiną soli (nie soliłam wcale, bo śledź był wystarczająco słony). Masę dobrze wyrabiamy i formujemy okrągłe i lekko spłaszczone kotlety. Panierujemy je w mące i smażymy na mocno rozgrzanym smalcu lub oleju, na rumiano z obu stron.

3 komentarze:

  1. Witam! A zamiast namoczonej bułki mogą być jaja?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jajko na pewno nie zaszkodzi, sama dodaję je do tradycyjnych mielonych, ale bułka ma tu zadanie raczej spulchniajace, więc zamiast niej razem z jajkiem dodałabym chociaż trochę bułki tartej, tak 2 - 3 łyżki.

      Usuń
  2. Dziękuję za odpowiedz, dzisiaj na obiad będę robic to danie 😉 Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń