sobota, 14 listopada 2015

CIASTO CYTRYNOWY OBŁOCZEK




Lekkie jak obłoczek i cytrynowo orzeźwiające ciasto na biszkopcie. Z budyniową masą cytrynową i pianką mascarpone. Aby nam rozjaśniło ponure, jesienne dni!

Biszkopt:
  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • ¼ szklanki oleju
Masa cytrynowa:
  • sok z 3 cytryn
  • skórka otarta z 2 cytryn
  • 1,5 szklanki wody
  • 1 szklanka cukru
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Masa mascarpone:
  • 500 g mascarpone
  • 200 ml śmietany kremówki 36%
  • 1 łyżka cukru pudru
Lukier:
  • 1 szklanka cukru pudru
  • sok z ½ cytryny (lub woda)

Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Cały czas miksując stopniowo dodajemy cukier, żółtka i na koniec olej oraz skórkę z cytryny. Mąkę i mąkę ziemniaczaną przesiewamy i delikatnie łączymy z masą przy pomocy szpatułki. Ciasto wylewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia lub natłuszczonej o wymiarach mniej więcej 21 x 26 cm. Pieczemy w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 1700C (lub do 1900C bez termoobiegu) przez 30 – 35 min. Studzimy. Zimny biszkopt wyjmujemy z blaszki i kroimy na dwa cienkie blaty. Pierwszy z nich ponownie układamy na dnie blaszki.

Masa cytrynowa: 1 szklankę wody mieszamy z sokiem z cytryn i cukrem. Zagotowujemy. Do wrzącego płynu wlewamy żółtka zmiksowane z mąką ziemniaczaną, skórką z cytryn i pół szklanki wody. Mieszamy do momentu uzyskania gęstej, szklistej masy o konsystencji budyniu. Gorącą masę wykładamy na biszkopt, rozsmarowujemy i odstawiamy do przestudzenia.

Masa mascarpone: Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno. Dodajemy serek mascarpone i cukier puder. Miksujemy i wykładamy na zimną masę cytrynową. Na górze układamy drugi blat biszkoptu.

Lukier: Cukier puder mieszamy z sokiem z cytryny lub z odrobiną wrzącej wody do uzyskania konsystencji gęstego lukru. Smarujemy górę ciasta. 

Ciasto przechowujemy w lodówce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz