Lekkie jak obłoczek i cytrynowo orzeźwiające ciasto na
biszkopcie. Z budyniową masą cytrynową i pianką mascarpone. Aby nam rozjaśniło ponure, jesienne dni!
- 6 jajek
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- skórka otarta z 1 cytryny
- ¼ szklanki oleju
- sok z 3 cytryn
- skórka otarta z 2 cytryn
- 1,5 szklanki wody
- 1 szklanka cukru
- 2 żółtka
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 500 g mascarpone
- 200 ml śmietany kremówki 36%
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 szklanka cukru pudru
- sok z ½ cytryny (lub woda)
Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na
sztywną pianę. Cały czas miksując stopniowo dodajemy cukier, żółtka i na koniec
olej oraz skórkę z cytryny. Mąkę i mąkę ziemniaczaną przesiewamy i delikatnie
łączymy z masą przy pomocy szpatułki. Ciasto wylewamy do blaszki wyłożonej
papierem do pieczenia lub natłuszczonej o wymiarach mniej więcej 21 x 26 cm.
Pieczemy w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 1700C (lub do
1900C bez termoobiegu) przez 30 – 35 min. Studzimy. Zimny biszkopt
wyjmujemy z blaszki i kroimy na dwa cienkie blaty. Pierwszy z nich ponownie
układamy na dnie blaszki.
Masa cytrynowa: 1 szklankę wody mieszamy z sokiem z
cytryn i cukrem. Zagotowujemy. Do wrzącego płynu wlewamy żółtka zmiksowane z
mąką ziemniaczaną, skórką z cytryn i pół szklanki wody. Mieszamy do momentu
uzyskania gęstej, szklistej masy o konsystencji budyniu. Gorącą masę wykładamy
na biszkopt, rozsmarowujemy i odstawiamy do przestudzenia.
Masa mascarpone: Śmietanę kremówkę ubijamy na
sztywno. Dodajemy serek mascarpone i cukier puder. Miksujemy i wykładamy na
zimną masę cytrynową. Na górze układamy drugi blat biszkoptu.
Lukier: Cukier puder mieszamy z sokiem z cytryny lub
z odrobiną wrzącej wody do uzyskania konsystencji gęstego lukru. Smarujemy górę
ciasta.
Ciasto przechowujemy w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz