Kiedy wszystkie warzywa i owoce dawno już z ogrodu zniknęły,
a on sam szykuje się do zimowego snu, my posiłkujemy się świeżo wyciskanym
sokiem z naszych zapasów. Do swojskiej dyni, jabłek i marchewki dodaję też egzotycznej
pomarańczy. To nasza ulubiona kombinacja, choć często ją zmieniamy, w zależności
od tego co jest po ręką. Taki świeżo wyciskany sok to skarbnica minerałów i
witamin, potrzebnych o tej porze roku nie tylko dzieciom. Gorąco polecam i
życzę wszystkim dużo zdrowia na te coraz chłodniejsze dni!
- ½ małej dyni (po obraniu ok. 500 – 600 g)
- 3 duże marchewki
- 3 duże jabłka
- 2 pomarańcze
Dynię obieramy i pozbawiamy nasion. Umyte jabłka kroimy na
ćwiartki i pozbawiamy gniazd nasiennych. Marchewki i pomarańcze obieramy.
Wszystkie owoce przepuszczamy przez sokowirówkę. Sok
mieszamy i rozlewamy do szklanek. Podajemy bezpośrednio po przygotowaniu.
Samo zdrowie!
OdpowiedzUsuń