poniedziałek, 16 listopada 2015

SOK Z DYNI, JABŁEK, MARCHEWKI I POMARAŃCZY




Kiedy wszystkie warzywa i owoce dawno już z ogrodu zniknęły, a on sam szykuje się do zimowego snu, my posiłkujemy się świeżo wyciskanym sokiem z naszych zapasów. Do swojskiej dyni, jabłek i marchewki dodaję też egzotycznej pomarańczy. To nasza ulubiona kombinacja, choć często ją zmieniamy, w zależności od tego co jest po ręką. Taki świeżo wyciskany sok to skarbnica minerałów i witamin, potrzebnych o tej porze roku nie tylko dzieciom. Gorąco polecam i życzę wszystkim dużo zdrowia na te coraz chłodniejsze dni!

Składniki na ok. 1 litr soku:
  • ½ małej dyni (po obraniu ok. 500 – 600 g)
  • 3 duże marchewki
  • 3 duże jabłka
  • 2 pomarańcze

Dynię obieramy i pozbawiamy nasion. Umyte jabłka kroimy na ćwiartki i pozbawiamy gniazd nasiennych. Marchewki i pomarańcze obieramy.
Wszystkie owoce przepuszczamy przez sokowirówkę. Sok mieszamy i rozlewamy do szklanek. Podajemy bezpośrednio po przygotowaniu.

1 komentarz: