czwartek, 28 marca 2019

KURCZAK LUZOWANY Z FARSZEM




Kurczak faszerowany to propozycja na świąteczny obiad lub wielkanocne śniadanie, gdyż równie dobrze smakuje na gorąco, jak i na zimno. Przyznam szczerze, że kurczaka luzowałam po raz pierwszy, ale zainspirowana programem „Ewa gotuje” oraz dzięki filmikom instruktażowym na youtube (np. tu lub tu) poszło mi nadzwyczaj sprawnie i zapewniam, że naprawdę nie ma się czego bać. Ostry, niewielki nożyk, odrobina cierpliwości i wiary we własne możliwości, a na pewno każdemu się uda. Aby nie denerwować się tuż przed uroczystym obiadem, radzę pozbawić kurczaka kości dzień wcześniej wieczorem, oprószyć przyprawą i na noc schować do lodówki. Takim daniem z pewnością wzbudzimy zachwyt u gości!

  • 1 kurczak 1,5 – 2 kg
  • 50 dag mięsa mielonego z szynki
  • 40 dag piersi z kurczaka
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 2 jajka
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • ¼ łyżeczki pieprzu czarnego
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 łyżka przyprawy do kurczaka
  • 50 g masła

Kurczaka myjemy, odcinamy lotki skrzydeł, szyję i kuperek. Skórę nacinamy wzdłuż grzbietu i delikatnie luzujemy z wszystkich wewnętrznych kości, tak aby otrzymać jeden płat mięsa z nienaruszoną skórą. Z obu stron oprószamy ulubioną przyprawą do kurczaka (domową lub gotową) i wkładamy do lodówki na minimum 30 minut.
Jajka roztrzepujemy i mieszamy z bułką tartą. Dodajemy mięso mielone, pierś z kurczaka pokrojoną w drobną kostkę, cebulę pokrojoną w drobną kostkę, czosnek przeciśnięty przez praskę, drobno posiekaną pietruszkę oraz sól, majeranek, pieprz ziołowy i czarny. Masę dobrze wyrabiamy.
Kurczaka wyjmujemy z lodówki, rozkładając płat mięsa skórą do dołu. Na mięsie równą warstwą wykładamy farsz i ściągamy brzegi mięsa formując tuszkę z kurczaka. Miejsce złączenia spinamy wykałaczkami, a całą tuszkę obwiązujemy sznurkiem. Tak przygotowanego kurczaka układamy miejscem rozcięcia do dołu w brytfance lub naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem. Na górze układamy kilka plasterków masła, przykrywamy pokrywką lub folią aluminiową i pieczemy 2 godziny w piekarniku rozgrzanym do 2000C. 30 minut przed końcem pieczenia zdejmujemy przykrycie, aby skórka się zarumieniła. Przed podaniem kroimy w grube plastry. 

poniedziałek, 25 marca 2019

BABKA CYTRYNOWA Z MAKIEM




Uwielbiam piec i jeść babki. Jest tyle możliwości smakowych, są łatwe i szybkie w wykonaniu, a do tego prawie zawsze się udają. Tym razem skusiłam się na babkę cytrynową z makiem. Jest puszysta i delikatna, z cudownym aromatem cytryny i lekko chrupiącymi ziarenkami maku. Warto ją upiec przed Wielkanocą, bo może będziecie chcieli ją włączyć do świątecznego menu.

Ciasto:
  • 250 g masła lub margaryny
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 5 jajek
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • ¼ szklanki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ szklanki suchego maku
  • skórka otarta z 1 cytryny
Lukier:
  • 1 szklanka cukru pudru
  • sok z cytryny

Miękkie masło ucieramy z cukrem na puch. Następnie, cały czas ucierając, dodajemy kolejno po jednym jajku na przemian z przesianą mąką tortową wymieszaną z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Na koniec wsypujemy mak i skórkę z cytryny. Miksujemy. Ciasto przekładamy do wysokiej formy na babkę wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. Pieczemy 50-60 minut w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 1600C (bez termoobiegu do 1800C), do tzw. suchego patyczka. Przestudzoną babkę polewamy lukrem z cukru pudru i soku z cytryny. 

środa, 20 marca 2019

ZAKRĘCONE DROŻDŻÓWKI Z BRZOSKWINIĄ




Do popołudniowej kawy proponuję nasze ulubione drożdżówki w wersji brzoskwiniowej. Pozytywnie zakręcone z warstwą soczystych owoców na słodkim serku. Puszyste, delikatne i przesmaczne!

Składniki na 24 drożdżówki:
  • 4 szklanki mąki pszennej tortowej
  • ½ szklanki cukru
  • 30 g świeżych drożdży
  • 100 g roztopionego masła
  • 2 żółtka
  • 250 ml gęstej, kwaśnej śmietany 12% lub 18%
Dodatkowo:
  • 400 g waniliowego serka homogenizowanego
  • 4 łyżki mleka w proszku
  • 1 puszka brzoskwiń w syropie (lub świeże owoce)
Lukier:
  • 1 szklanka cukru pudru
  • ok. 2 łyżek gorącej wody

Drożdże rozcieramy z łyżeczką cukru i łyżką letniej śmietany, odstawiamy na 20 min, aby podrosły. Po tym czasie dodajemy je do przesianej mąki razem z resztą śmietany i cukru, żółtkami i roztopionym, letnim masłem. Wyrabiamy jednolite, sprężyste ciasto, które będzie odchodzić od rąk. Uformowane w kulę przekładamy do miski oprószonej mąką, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1 godz. do wyrośnięcia.
W tym czasie brzoskwinie odsączamy z syropu i kroimy w drobną kostkę.
Kiedy ciasto podwoi swoją objętość wykładamy je na blat oprószony mąką, dzielimy na połowę i rozwałkowujemy na dwa prostokąty o wymiarach mniej więcej 25 x 35 cm każdy. Smarujemy je serkiem wymieszanym z mlekiem w proszku i posypujemy brzoskwiniami. Zwijamy wzdłuż dłuższego boku, jak roladę i każdy rulon kroimy na 12 równych części. Zawijasy z ciasta układamy na blasze wyłożonej matą lub papierem do pieczenia, w sporych odstępach, delikatnie rozpłaszczając je dłonią, dla nadania okrągłego kształtu każdej drożdżówce.
Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia. Po tym czasie drożdżówki wstawiamy do piekarnika z termoobiegiem nagrzanego do 1600C (lub do 1800C bez termoobiegu). Pieczemy 15 – 20 minut, do czasu aż ładnie się zarumienią.
Studzimy i polewamy strużkami lukru przygotowanego z cukru pudru i niewielkiej ilości gorącej wody.

piątek, 15 marca 2019

LEMON CURD - KREM CYTRYNOWY




Lemon curd to słodko-kwaśny krem cytrynowy pochodzący z kuchni angielskiej. Jest przepyszny sam w sobie, a przygotować go bardzo łatwo z kilku podstawowych produktów. Zwykle robię go w okresie wiosennym przed Wielkanocą, gdyż świetnie sprawdza się do wypełniania prostych, szybkich tart, przekładania bez, ciasteczek, ciast i tortów. Można nim też najprościej posmarować kromkę chleba, lub podjadać prosto ze słoika. 

Składniki na ok. 400 ml kremu:
  • 2 cytryny
  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • 100 g masła
  • 150 g cukru (ok. ¾ szklanki)

Cytryny dokładnie myjemy i osuszamy. Skórkę ścieramy na małych oczkach tarki (wyłącznie żółtą część), a sok wyciskamy.
Jajka i żółtka miksujemy z cukrem, stawiamy na ogniu i podgrzewamy na małej mocy palnika, cały czas mieszając. Kiedy masa zrobi się ciepła dodajemy masło, skórkę i sok z cytryny. Nie przerywając mieszania w dalszym ciągu podgrzewamy, do momentu aż krem zgęstnieje (masa nie może się zagotować!). Studzimy, przelewamy do słoika i wstawiamy do lodówki. Schłodzony krem jeszcze bardziej zgęstnieje. Zużywamy go na bieżąco lub przechowujemy w lodówce do 2 tygodni. Aby uzyskać większą gładkość kremu, bez drobinek skórki cytrynowej, można go przetrzeć przez gęste sitko.

środa, 13 marca 2019

MIELONE W BOCZKU Z PIEKARNIKA




Mielone owinięte plasterkami boczku to pomysłowe danie z piekarnika. Świetne na codzienny obiad, a także na każdą imprezę. Fajnie wyglądają i dobrze smakują. Moja rodzina była nimi zachwycona.

Składniki na 12 sztuk:
  • 500 g mięsa mielonego z szynki
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • 1 czerstwa bułka
  • 100 g sera mozzarella
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki pieprzu ziołowego
  • ¼ łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
  • 250 g surowego boczku wędzonego, w plastrach
  • 2 łyżki oleju

Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Bułkę namoczyć w mleku lub wodzie, odcisnąć i rozdrobnić. Ser mozzarella zetrzeć na tarce.
Do mięsa mielonego dodać cebulę, czosnek, namoczoną bułkę, starty ser, jajko, sól oraz oba rodzaje pieprzu. Masę dokładnie wyrobić, a następnie uformować z niej 12 okrągłych kotletów. Każdy z nich owinąć na krzyż dwoma plasterkami boczku i ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym olejem. Piec 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 1800C, bez przykrycia.