Muffinki truskawkowo-serowe posypane kruszonką wyglądają jak
małe drożdżóweczki. Są lekko wilgotne i słodkie w sam raz, a po przestudzeniu
bez problemu odklejają się od papierowych papilotek. Idealne do spakowania na
letni piknik!
Składniki na ok. 20
sztuk:
Ciasto:
- 3 szklanki mąki
- ¾ szklanki cukru
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 jajko
- ¼ szklanki oleju
- 1 ½ szklanki kefiru
- 200 – 300 g truskawek
- 300 g mielonego twarogu
- ½ szklanki cukru
- 1 jajko
- 1 łyżeczka pasty waniliowej lub ziarenka z laski wanilii
- ¼ szklanki mąki
- ¼ szklanki cukru
- 30 g masła
- ½ łyżeczki cynamonu
Ciasto: Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy.
Dodajemy cukier i szczyptę soli. Mieszamy. Roztrzepane jajko miksujemy z olejem
i kefirem. Wlewamy do suchych składników i mieszamy tylko tyle, aby dobrze się
połączyły.
Truskawki odszypułkowujemy i kroimy na mniejsze kawałki.
Masa serowa: Jajko miksujemy z cukrem. Dodajemy
twaróg i pastę waniliową. Miksujemy.
Kruszonka: Do mąki, cukru i cynamonu dodajemy zimne,
posiekane masło. Rozcieramy palcami do uzyskania sypkiej kruszonki.
Wykonanie: Formę do muffinek wykładamy papilotkami.
Wykładamy kolejno: łyżkę ciasta, 3 – 4 kawałki truskawek, pół łyżki masy
serowej, łyżkę ciasta, 3 – 4 kawałki truskawek. Wierzch posypujemy kruszonką. W
ten sam sposób napełniamy pozostałe papilotki, do wyczerpania składników.
Pieczemy ok. 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 1800C.
Inspiracja: Homemade Strawberry Cheesecake Muffins