Na kolację wigilijną przygotowuję postny bigos z kiszonej
kapusty, aromatyzowany suszonymi grzybami i owocami. Warto go ugotować dużo
wcześniej i zamrozić, bo wtedy dodatkowo zyskuje na smaku. Można też
wykorzystać go do innych wigilijnych dań, jako farszu do pierogów, uszek czy
krokietów.
- 1 kg kiszonej kapusty
- 2 cebule
- 2 marchewki
- garść suszonych borowików
- garść suszonych śliwek
- 2 suszone figi
- 4 liście laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 1 goździk
- ½ łyżeczki kminku
- sok z ½ cytryny
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżka sosu sojowe
- sól i pieprz do smaku
- 2 - 3 łyżki oleju
Suszone borowiki zalewamy szklanką wody i odstawiamy na
kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Po tym czasie odcedzamy, wodę z moczenia
zachowujemy, a grzyby kroimy w cienkie paski. Marchew obieramy i ścieramy na
dużych oczkach tarki. Cebule obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju do
zezłocenia. Dodajemy marchew i mieszając, dusimy razem 5 minut. Dodajemy drobno
posiekaną kapustę, grzyby, śliwki i figi pokrojone w cienkie słupki, wodę z
moczenia grzybów oraz liście laurowe, ziele angielskie, goździk i kminek.
Dolewamy szklankę wody i gotujemy na małym ogniu, pod przykryciem, około 60
minut, do miękkości kapusty (w razie potrzeby w międzyczasie dolewamy wody). Na
koniec doprawiamy sokiem z cytryny, miodem, sosem sojowym oraz solą i pieprzem
do smaku.