poniedziałek, 23 grudnia 2019

BIGOS WIGILIJNY




Na kolację wigilijną przygotowuję postny bigos z kiszonej kapusty, aromatyzowany suszonymi grzybami i owocami. Warto go ugotować dużo wcześniej i zamrozić, bo wtedy dodatkowo zyskuje na smaku. Można też wykorzystać go do innych wigilijnych dań, jako farszu do pierogów, uszek czy krokietów. 

  • 1 kg kiszonej kapusty
  • 2 cebule
  • 2 marchewki
  • garść suszonych borowików
  • garść suszonych śliwek
  • 2 suszone figi
  • 4 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 1 goździk
  • ½ łyżeczki kminku
  • sok z ½ cytryny
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka sosu sojowe
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 - 3 łyżki oleju

Suszone borowiki zalewamy szklanką wody i odstawiamy na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Po tym czasie odcedzamy, wodę z moczenia zachowujemy, a grzyby kroimy w cienkie paski. Marchew obieramy i ścieramy na dużych oczkach tarki. Cebule obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju do zezłocenia. Dodajemy marchew i mieszając, dusimy razem 5 minut. Dodajemy drobno posiekaną kapustę, grzyby, śliwki i figi pokrojone w cienkie słupki, wodę z moczenia grzybów oraz liście laurowe, ziele angielskie, goździk i kminek. Dolewamy szklankę wody i gotujemy na małym ogniu, pod przykryciem, około 60 minut, do miękkości kapusty (w razie potrzeby w międzyczasie dolewamy wody). Na koniec doprawiamy sokiem z cytryny, miodem, sosem sojowym oraz solą i pieprzem do smaku.

1 komentarz:

  1. Już nie mogę się doczekać jutra i bigosu... Twój wygląda cudownie i na pewno tak smakuje!

    OdpowiedzUsuń