środa, 27 listopada 2019

DROŻDŻOWA GWIAZDA Z MAKIEM




Drożdżowego makowca upiekłam inaczej niż zwykle, bo w formie eleganckiej gwiazdy. Efektownie prezentował się na stole i cieszył oczy biesiadników. Dla ułatwienia dodałam tym razem gotowej masy makowej z puszki, ale jeśli macie więcej czasu to można ją przygotować samodzielnie z TEGO przepisu.

Ciasto drożdżowe:
  • 500 g mąki
  • 200 – 250 ml letniego mleka
  • 80 g roztopionego masła
  • 2 żółtka
  • 50 g cukru
  • 30 g świeżych drożdży
Dodatkowo:
  • 300 g masy makowej z puszki
  • 1 jajko do posmarowania
  • ½ szklanki cukru pudru
  • sok z cytryny


Drożdże rozcieramy z łyżką cukru i letniego mleka, odstawiamy na 15 min, aby podrosły. Po tym czasie dodajemy je do przesianej mąki razem z resztą mleka i cukru, żółtkami i roztopionym, letnim masłem. Wyrabiamy jednolite, sprężyste ciasto, które będzie odchodzić od rąk. Uformowane w kulę przekładamy do miski oprószonej mąką, przykrywamy i odstawiamy na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia.
Po tym czasie ciasto przekładamy na stolnicę oprószoną mąką i dzielimy na 4 równe części. Każdą z nich formujemy w kulę i rozwałkowujemy na okrąg o średnicy 25 cm. Pierwszy z okręgów układamy na blaszce z wyposażenia piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy 1/3 masy makowej. Na masie układamy drugi okrąg, smarujemy połową pozostałej masy makowej i dociskamy 3 okręgiem. Wykładamy resztę masy makowej, równo rozsmarowujemy i układamy ostatni blat ciasta. Na środku górnego okręgu układamy niewielki spodek o średnicy ok. 5 cm. Dookoła niego ciasto kroimy na 12 pasów. Pierwszy pasek ciasta chwytami palcami z samego brzegu i okręcamy 2 razy w lewo. Sąsiedni pasek okręcamy 2 razy w prawo i jego czubki zlepiamy z pierwszym okręconym paskiem. W ten sam sposób okręcamy i zlepiamy kolejne pary pasków tworząc 6 ramion gwiazdy. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 20 – 30 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie wierzch gwiazdy smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 1800C, do zrumienienia. Następnie ciasto studzimy i smarujemy lukrem przygotowanym z cukru pudru i soku z cytryny. 

poniedziałek, 25 listopada 2019

CZERWONA KAPUSTA Z JABŁKIEM I ŻURAWINĄ




Czerwona kapusta na ciepło to wspaniały dodatek do mięs, zwłaszcza kaczki i gęsi. Najbardziej lubimy taką na słodko- kwaśno, z jabłkiem i żurawiną. Zachwyca cudowną, fioletowo-bordową barwą i oryginalnym smakiem. Polecam!

  • pół główki czerwonej kapusty
  • 1 duża cebula
  • 1 duże jabłko
  • sok z ½ cytryny
  • ½ szklanki suszonej żurawiny
  • 1 szklanka wody
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • ½ łyżeczki mielonego kminku
  • sól, pieprz i cukier do smaku

Kapustę drobno szatkujemy, cebulę kroimy w piórka, a obrane jabłko ścieramy na dużych oczkach tarki i polewamy sokiem z cytryny. W głębokiej patelni rozgrzewamy olej i szklimy cebulę. Dodajemy jabłka i żurawinę, podsmażamy 2 – 3 minuty, aż jabłka zaczną się rozpadać i dodajemy kapustę. Wlewamy ¾ szklanki wody i dusimy na małym ogniu ok. 30 minut, do miękkości kapusty (w razie potrzeby podlewamy wodą). Pod koniec duszenia dodajemy ocet, cukier, kminek oraz sól i pieprz do smaku. Łyżeczkę mąki ziemniaczanej mieszamy w ¼ szklanki wody i wlewamy d kapusty. Mieszając zagotowujemy. Podajemy na ciepło jako dodatek do mięs. 

czwartek, 21 listopada 2019

KRÓLIK W ŚMIETANIE Z WARZYWAMI




Mięsa z królika nie jadamy zbyt często, ale chyba czas to zmienić, bo jest niezwykle smaczne i delikatne. Jest zaliczane do mięs chudych, więc jest lekkostrawne i dość bogate w składniki odżywcze. Gotową do obróbki tuszkę królika można dziś bez problemu kupić w większych supermarketach. Nam najbardziej smakuje w sosie śmietanowym, duszony z warzywami. Tak przygotowany jest mięciutki i aromatyczny. Polecam!

  •  1 tuszka królika (ok. 1,5 kg)
  • 1 duży por
  • 1 cebula
  • 2 marchewki
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • pieprz biały lub czarny
  • pieprz ziołowy
  • tymianek
  • sól
  • olej do smażenia
  • natka pietruszki
Mięso z królika umyć, osuszyć, pokroić na mniejsze porcje i obsmażyć na rumiano z wszystkich stron na rozgrzanym oleju. Przyprawić solą, pieprzem, pieprzem ziołowym i tymiankiem. Przełożyć do szerokiego garnka, zalać dwoma szklankami wody, dodać ziele angielskie i liść laurowy, i dusić na niedużym ogniu ok 30 minut.
W tym czasie obrać warzywa: marchewkę pokroić w talarki, cebulę w piórka, a białą część pora w cienkie paski. Na patelni po smażeniu mięsa zeszklić cebulę i pora, dodać marchewkę i smażyć jeszcze 2 minuty. Warzywa dodać do królika i dusić razem kolejne 15 minut. Śmietankę zahartować niewielką ilością gorącego sosu, wlać do garnka i dusić jeszcze 5-10 minut, do miękkości mięsa. Przed podaniem posypać drobno posiekaną pietruszką.