środa, 29 czerwca 2016

SAŁATKA Z MŁODYCH ZIEMNIAKÓW I RZODKIEWKI




Sałatka z młodych ziemniaków i rzodkiewek z jajkiem i dużą ilością koperku i szczypiorku. Pyszna!

  • 6 – 8 młodych ziemniaków
  • duży pęczek rzodkiewek
  • 5 jajek
  • pęczek koperku
  • pęczek szczypiorku
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka musztardy
  • sól, pieprz

Ziemniaki gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie lub na parze. Studzimy, obieramy i kroimy w kostkę.
Jajka gotujemy na twardo, obieramy i kroimy w kostkę.
Rzodkiewki kroimy  w kostkę, a koperek i szczypiorek drobno siekamy.
Majonez mieszamy z jogurtem i musztardą.
Wszystkie składniki łączymy, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mieszamy.

wtorek, 21 czerwca 2016

TRUSKAWKOWE RAFAELLO - CIASTO BEZ PIECZENIA




Tradycyjne rafaello na słonych krakersach w sezonie truskawkowym połączyłam z orzeźwiającym musem. Ciasto bez pieczenia, idealne na upały, w dodatku bosko smakuje. Polecam!

Krem kokosowy:
  • 500 ml mleka
  • ¾ szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 200 g masła
  • 100 g  wiórków kokosowych
Mus truskawkowy:
  • 500 g truskawek
  • 2 galaretki truskawkowe
  • 150 ml wody
Dodatkowo:
  • 2 opakowania słonych krakersów
  • 50 g wiórków kokosowych

Mus truskawkowy: Galaretki truskawkowe rozpuszczamy w 150 ml wrzątku. Studzimy. Truskawki odszypułkowujemy i miksujemy na mus. Dodajemy tężejącą galaretkę, mieszamy i odstawiamy w chłodne miejsce, do momentu aż mus zacznie gęstnieć.

Krem kokosowy: Żółtka miksujemy z cukrem waniliowym, mąką pszenną i ziemniaczaną oraz 100 ml mleka. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem. Mieszając wlewamy masę jajeczną i gotujemy do momentu uzyskania gęstego budyniu. Budyń zdejmujemy z ognia i od razu dodajemy do niego miękkie masło. Miksujemy aż się rozpuści. Wsypujemy 100 g wiórków kokosowych i dobrze mieszamy.
Pozostałe 50 g wiórków prażymy przez 2 minuty na suchej, rozgrzanej patelni.

Wykonanie: Na dnie blaszki o wymiarach mniej więcej 20 x 26 cm (można ją wcześniej wyłożyć papierem do pieczenia, ale nie jest to niezbędne) układamy warstwę krakersów, jeden przy drugim. Rozsmarowujemy 1/3 wciąż ciepłego kremu kokosowego i przykrywamy drugą warstwą herbatników. Wylewamy zaczynający tężeć mus truskawkowy. Wyrównujemy powierzchnię, układamy kolejną warstwę krakersów, a następnie 1/3 kremu i ostatnią warstwę krakersów. Wierzch smarujemy pozostałym kremem i posypujemy uprażonymi wiórkami kokosowymi. Gotowe ciasto wstawiamy do lodówki, do całkowitego stężenia.

piątek, 17 czerwca 2016

DŻEM TRUSKAWKOWY




Dżem truskawkowy, tradycyjny, gotowany 2 razy. Cudnie pachnie i smakuje. Truskawki zawierają bardzo dużo wody i mało pektyn, więc wymagają nieco dłuższego gotowania. Można oczywiście dodać wcześniej gotowych żelfixów i innych wynalazków, ale nie mamy wówczas satysfakcji z podania rodzinie prawdziwie domowego i pozbawionego konserwantów dżemiku. Ilość cukru można zmniejszać lub zwiększać, wg upodobań. Można też dodać soku z cytryny dla smaku i ładniejszego koloru. Z 3 kg truskawek otrzymałam 8 słoików po 300 ml.

  • 3 kg truskawek
  • 1 kg cukru

Truskawki płuczemy, pozbawiamy szypułek i zasypujemy cukrem. Odstawiamy na 1 godzinę, aby puściły sok. W szerokim garnku z grubym dnem stawiamy na ogniu i gotujemy mniej więcej 1 godzinę, od czasu do czasu mieszając. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy na całą noc. Następnego dnia gotujemy kolejne 30 – 60 minut, bardzo często mieszając, do momentu uzyskania pożądanej gęstości dżemy. Gorący dżem przekładamy do słoików, dobrze wycierając ich brzegi, mocno zakręcamy i odstawiamy na 15 minut do góry dnem. Nie pasteryzujemy.
Aby w czasie gotowania sprawdzić, czy dżem jest odpowiednio gęsty, co jakiś czas wylewamy po odrobinie na schłodzony w zamrażarce talerzyk. Jeśli szybko gęstnieje i zastyga, dżem jest gotowy.

czwartek, 16 czerwca 2016

ROGALIKI SEROWE Z MARMOLADĄ




Bardzo lubię to proste ciasto serowe. Najczęściej piekę z niego szybkie ciasteczka z owocami (jak te z jabłkiem), ale świetnie sprawdza się też w rogalikach. Kruche, lekko listkujące i smaczne nawet na drugi dzień. Polecam!

Składniki na 48 rogalików:
  • 4 szklanki mąki
  • 500 g twarogu
  • 400 g masła lub margaryny
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 260 g twardej marmolady
  • cukier puder do oprószenia

Do miski przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia, dodajemy zimne, posiekane masło, jajka i twaróg (zwykły z kostki, nie mielony). Składniki siekamy nożem, a następnie zagniatamy elastyczne ciasto. Formujemy je w kulę i wkładamy na 1 godzinę do lodówki.
Po tym czasie ciasto przekładamy na stolnicę oprószoną mąką, dzielimy na 6 mniej więcej równych części i każdą z nich cienko rozwałkowujemy na kształt okręgu o grubości ok. 4 – 5 mm. Z okręgów wycinamy po 8 trójkątów. Od szerszej strony każdego z nich wykładamy porcję marmolady i dobrze sklejając, aby w czasie pieczenia nie wyciekła, zwijamy rogaliki. Układamy je na blasze wyłożonej matą lub papierem od pieczenia i pieczemy ok. 16 minut w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 1600C (lub do 1800C bez termoobiegu). Rogaliki studzimy i oprószamy cukrem pudrem. 

środa, 15 czerwca 2016

CIECIERZYCA Z PIECZARKAMI W SOSIE POMIDOROWYM




Wśród znajomych mamy kilku wegetarian, więc często przerabiam lubiane przez nas dania na wersje bezmięsne. Ciecierzycę po bretońsku przygotowałam tym razem z pieczarkami. Całość w aromatycznym sosie pomidorowym z cebulką i pietruszką. Mniam – wszystkim nam bardzo smakowało!

  • 500 g suchej ciecierzycy
  • 500 g pieczarek
  • 2 duże cebule
  • 100 g koncentratu pomidorowego
  • 2 liście laurowe
  • ½ łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • ½ łyżeczki ostrej mielonej papryki
  • 1 łyżka majeranku
  • ¼ łyżeczki mielonego pieprzu
  • 2-3 łyżki oliwy
  • 50 ml śmietany
  • pęczek natki pietruszki

Ciecierzycę płuczemy, zalewamy 2 litrami wody i odstawiamy na noc do napęcznienia. Następnego dnia nadmiar wody odlewamy i zalewamy ciecierzycę czystą wodą, tyle aby sięgała ok. 1 centymetra ponad poziom ciecierzycy. Dodajemy liście laurowe i gotujemy ok. 1 godziny (lub 20 minut pod pokrywą szybkowarową na poziomie turbo), do miękkości ciecierzycy. W razie potrzeby uzupełniamy wodę.
Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki lub kostkę. Podsmażamy na rozgrzanej oliwie do lekkiego zrumienienia i przekładamy do ciecierzycy. Na tłuszczu pozostałym na patelni szklimy cebulę pokrojoną w kostkę. Oprószamy słodką i ostrą papryką, mieszamy i jeszcze przez chwilkę razem podsmażamy, a następnie całość przekładamy do garnka z ciecierzycą. Dodajemy koncentrat pomidorowy, cukier, sól, pieprz i majeranek. Mieszamy i gotujemy na niewielkim ogniu ok. 10 minut. Na koniec dodajemy drobno posiekana natkę pietruszki i zahartowaną śmietanę, mieszamy i zagotowujemy.