Wśród znajomych mamy kilku wegetarian, więc często przerabiam
lubiane przez nas dania na wersje bezmięsne. Ciecierzycę po bretońsku przygotowałam
tym razem z pieczarkami. Całość w aromatycznym sosie pomidorowym z cebulką i
pietruszką. Mniam – wszystkim nam bardzo smakowało!
- 500 g suchej ciecierzycy
- 500 g pieczarek
- 2 duże cebule
- 100 g koncentratu pomidorowego
- 2 liście laurowe
- ½ łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
- ½ łyżeczki ostrej mielonej papryki
- 1 łyżka majeranku
- ¼ łyżeczki mielonego pieprzu
- 2-3 łyżki oliwy
- 50 ml śmietany
- pęczek natki pietruszki
Ciecierzycę płuczemy, zalewamy 2 litrami wody i odstawiamy
na noc do napęcznienia. Następnego dnia nadmiar wody odlewamy i zalewamy
ciecierzycę czystą wodą, tyle aby sięgała ok. 1 centymetra ponad poziom
ciecierzycy. Dodajemy liście laurowe i gotujemy ok. 1 godziny (lub 20 minut pod
pokrywą szybkowarową na poziomie turbo), do miękkości ciecierzycy. W razie
potrzeby uzupełniamy wodę.
Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki lub kostkę. Podsmażamy
na rozgrzanej oliwie do lekkiego zrumienienia i przekładamy do ciecierzycy. Na
tłuszczu pozostałym na patelni szklimy cebulę pokrojoną w kostkę. Oprószamy
słodką i ostrą papryką, mieszamy i jeszcze przez chwilkę razem podsmażamy, a
następnie całość przekładamy do garnka z ciecierzycą. Dodajemy koncentrat
pomidorowy, cukier, sól, pieprz i majeranek. Mieszamy i gotujemy na niewielkim
ogniu ok. 10 minut. Na koniec dodajemy drobno posiekana natkę pietruszki i zahartowaną
śmietanę, mieszamy i zagotowujemy.
Bardzo lubię i często robię ;)
OdpowiedzUsuńAleż bym to zjadła
OdpowiedzUsuńZrobię na pewno :)
OdpowiedzUsuńhttp://zdaniemagi.blogspot.com
Koniecznie muszę spróbować, pozdrawiam ;)
OdpowiedzUsuńCieciorka po bretońsku - kapitalna , dzięki za pomysł !
OdpowiedzUsuń