środa, 30 kwietnia 2014

TRADYCYJNA BABKA DROŻDŻOWA




Tradycyjna babka drożdżowa ma swój niepowtarzalny urok. Piekę ją rzadko, więc za każdym razem należycie się nią zachwycam. Lekka, puszysta, nadziana rodzynkami. Najlepsza z kubkiem gorącego mleka! Polecam!

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • ¾ szklanki cukru pudru
  • ¾ szklanki letniego mleka
  • 30 g świeżych drożdży
  • 1 jajko
  • 4 żółtka
  • ½ szklanki roztopionego masła
  • 2 łyżki rumu
  • garść rodzynek

Drożdże rozcieramy z łyżeczką cukru pudru i ¼ szklanki letniego mleka. Odstawiamy do napęcznienia. Rozczyn wlewamy do przesianej mąki, dodajemy resztę mleka, jajko, żółtka i cukier puder. Mieszamy do połączenia się składników i dodajemy roztopione, ale przestudzone masło oraz rum. Zagniatamy gładkie, sprężyste i lśniące ciasto, do momentu aż zacznie odchodzić od rąk. Na koniec dodajemy sparzone i oprószone mąką rodzynki. Zagniatamy tak, aby równo rozłożyły się w cieście. Formujemy je w kulę, wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 60 minut w ciepłe miejsce.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość, przekładamy je na stolnicę, jeszcze raz lekko wyrabiamy i wkładamy do formy na babkę o pojemności 1,2 – 1,5 l wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. Ponownie odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.
Pieczemy w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 1600C przez 50 minut (lub w 1800C bez termoobiegu). Studzimy w blaszce.
Po wyjęciu z formy babkę oprószamy cukrem pudrem lub dekorujemy lukrem.

W maszynie do pieczenia chleba:
Dodajemy wszystkie składniki zgodnie z instrukcją, czyli najpierw płynne, potem sypkie i drożdże, a po pierwszym sygnale dźwiękowym rodzynki. Nastawiamy program do wyrabiania ciasta i pozostawiamy je w maszynie aż do wyrośnięcia. Następnie wyjmujemy je i postępujemy zgodnie z przepisem powyżej.

Przepis opracowałam na podstawie książki „Tradycyjna kuchnia polska”.

poniedziałek, 28 kwietnia 2014

ZAPIEKANKA A`LA LITEWSKI CZENAK




Tradycyjnie czenaki na Litwie oraz w innych wschodnich regionach podaje się w małych, jednoporcjowych, glinianych naczyniach z pokrywką. Zaciekawiona przepisem, a pozbawiona tych uroczych naczynek przygotowałam jedną, dużą zapiekankę. Smakuje rewelacyjnie! Lekko chrupiące warzywa przenikają się smakami, tworząc niepowtarzalną całość. Gorąco polecam!

  • 8 średnich ziemniaków
  • 4 marchewki
  • 250 g kiszonej kapusty
  • 250 g białej, młodej kapusty
  • 250 g pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 500 g mielonej wieprzowiny
  • 1 szklanka śmietany 18%
  • ½ szklanki majonezu
  • ½ szklanki jogurtu naturalnego
  • 50 g żółtego sera
  • sól, pieprz
  • olej
Ziemniaki obieramy, kroimy w średnią kostkę i gotujemy w osolonej wodzie na pół-twardo, ok. 10 minut.
Marchewki obieramy i ścieramy na tarce. Kiszoną kapustę lekko siekamy i nie odsączając mieszamy z drobno poszatkowaną białą kapustą. Oczyszczone pieczarki kroimy w plasterki. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i szklimy na rozgrzanym oleju. Dodajemy rozdrobnione mięso i podsmażamy na rumiano. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Duże naczynie żaroodporne smarujemy olejem i układamy kolejno warstwami: podgotowane ziemniaki, podsmażone mięso z cebulą, marchewkę, pieczarki i kapustę. Przykrywamy i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 1900C przez 50 minut. Po tym czasie zapiekankę odkrywamy i polewamy sosem przygotowanym ze śmietany, majonezu, jogurtu i sera startego na tarce, doprawionego do smaku solą i pieprzem. Pieczemy jeszcze ok. 15 minut do zrumienienia.



Pieczarkowy Tydzień 2014

Inspiracja: gazetka „Przepisy czytelników” nr 1/2014, z moimi małymi zmianami.

sobota, 26 kwietnia 2014

SERNIK KARMELOWY




 Sernik karmelowy dla wielbicieli słodkości. Kremowy, lekko mazisty, rozpływający się w ustach. Oblany masą krówkową, która dodatkowo znajduje się też w samym serniku. Wbrew pozorom nie jest mocno słodki – powiedziałabym, taki akurat. Łatwy i nieskomplikowany w wykonaniu. Polecam!

Kruche ciasto na spód:
  • 1 ½ szklanki mąki
  • 1 łyżka kakao
  • 3 łyżki cukru
  • 80 g masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa serowa:
  • 1 kg trzykrotnie mielonego twarogu
  • 250 g serka mascarpone
  • 400 g masy krówkowej (zwykłej lub czekoladowej)
  • ¾ szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 4 jajka
Wykończenie:
  • 300 g masy krówkowej
  • płatki migdałów

Kruche ciasto: Przesianą mąkę i kakao siekamy z masłem, dodajemy cukier, jajko i proszek do pieczenia. Zagniatamy zwarte ciasto. Jeśli będzie zbyt sypkie możemy dodać 1 łyżkę śmietany. Formujemy je w kule, owijamy folia spożywczą i odkładamy do lodówki na ok. 30-45 minut.
Po tym czasie ciastem wylepiamy dno natłuszczonej tortownicy o średnicy 25-26 cm.

Masa serowa: Jajka miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym na jasną, puszystą masę. Cały czas miksując stopniowo dodajemy po 1 łyżce twarogu, serka mascarpone i masy krówkowej. Dobrze zmiksowaną masę wylewamy na przygotowany spód. Piekarnik rozgrzewamy do 1800C.  Na jego najniższy poziom wstawiamy blaszkę z wodą, która będzie parowała w trakcie pieczenia, a na środkowy nasz sernik. Pieczemy 75 minut. Po tym czasie piekarnik wyłączamy i zostawiamy w nim sernik aż do wystudzenia.  

Wykończenie: Boki i wierzch zimnego sernika smarujemy masą krówkową. Wierzch posypujemy płatkami migdałowymi. Chłodzimy w lodówce.

czwartek, 24 kwietnia 2014

SAŁATKA Z KASZĄ JAGLANĄ I SELEREM NACIOWYM




Chrupiąca, kolorowa i smaczna sałatka z kaszą jaglaną i selerem naciowym to wyśmienita propozycja na zdrową przekąskę dla całej rodziny. Polecam!

  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 3-4 łodygi selera naciowego
  • ½ puszki kukurydzy
  • 3-4 ogórki konserwowe
  • ½ czerwonej papryki
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 2 szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • sól, pieprz
Kaszę jaglaną zalewamy bulionem lub osoloną wodą i gotujemy do miękkości około 15 minut pod przykryciem, często mieszając. Studzimy.
Selera naciowego, ogórki i paprykę kroimy w kostkę. Łączymy z kaszą dodając odsączaną kukurydzę i koperek. Mieszamy z majonezem i jogurtem doprawiając do smaku solą (minimalnie) i pieprzem. Odstawiamy na ok. 30 minut, aby smaki się przegryzły. Smacznego!

sobota, 19 kwietnia 2014

BABECZKI JOGURTOWO-CYTRYNOWE




Te urocze babeczki jogurtowo-cytrynowe już od kilku lat przygotowuję w wersji wielkanocnej do koszyka ze święconką. Przepis pochodzi z książki Nigelli Lawson „Jak być domową boginią”. Są niezawodnie pyszne, łatwe i szybkie do wykonania. Gorąco polecam!


Przy okazji życzę wszystkim zdrowych i pogodnych Świąt, radosnych spotkań przy wielkanocnym stole oraz samych udanych wypieków! 

Składniki na 6-9 babeczek (w zależności od wielkości foremek):

  • 125 g jogurtu naturalnego
  • 75 g roztopionego masła
  • 2 duże jajka
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 150 g mąki pszennej
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 125 g cukru
Lukier:
  • 150 g cukru pudru
  • sok z 1 cytryny

W pierwszym naczyniu łączymy składniki mokre, czyli jogurt, przestudzone masło, jajka i skórkę z cytryny. Roztrzepujemy.
W drugim naczyniu łączymy składniki suche, czyli przesianą mąkę, sodę oczyszczoną, szczyptę soli i cukier.
Składniki suche łączymy z mokrymi i mieszamy tylko tyle, aby dobrze się połączyły. Ciastem napełniamy foremki do mini babeczek lub muffinek, wcześniej natłuszczone i oprószone mąką.
Pieczemy ok. 25 min w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 1700C. Lekko studzimy, wyjmujemy z foremek i ustawiamy górą do dołu. Jeśli wyrosły nam zbyt duże górki, można je ściąć nożem, aby babeczki ładnie i równo stały.
Lukier: Cukier puder rozcieramy z sokiem z cytryny, dodając go tyle, aby otrzymać gęstą, lejąca masę. Smarujemy nią babeczki w ten sposób, aby lukier dekoracyjnie spływał po bokach.
Aby otrzymać wersję wielkanocną babeczek, na każdej kładziemy po jednym cukrowym jajeczku.