środa, 16 kwietnia 2014

BARANEK WIELKANOCNY KOKOSOWO-JOGURTOWY




Tym razem zapraszam na baranka w kokosie. O nieco wilgotnym wnętrzu dzięki jogurtowi, a w smaku przypominającym popularne kokosanki. Postawmy go na wielkanocnym stole i choć przez chwilę przed zjedzeniem pozachwycajmy się jego widokiem;)

Jeśli wolisz baranka o smaku cytrynowym, po przepis zapraszam tutaj.

  • 2 jajka
  • ½ szklanki cukru
  • 100 ml oleju
  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • 50 g wiórków kokosowych
  • ¾ szklanki mąki
  • 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • ewent. aromat rumowy
Lukier:
  • ¾ szklanki cukru pudru
  • 2 – 3 łyżki gorącej wody
  • ½ szklanki wiórków kokosowych

Jajka ubijamy z cukrem na puch. Cały czas ubijając stopniowo dodajemy jogurt i olej, a następnie mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodajemy wiórki kokosowe i ewentualnie 2 krople aromatu rumowego (jeśli lubimy).
Ciastem napełniamy formę na baranka o pojemności ok. 700 ml natłuszczoną masłem i oprószoną mąką.
Pieczemy 50 minut w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 1600C lub do 1800C bez termoobiegu.
Studzimy w formie, a następnie delikatnie wyjmujemy.

Lukier: Cukier puder rozcieramy z 2-3 łyżkami gorącej wody, do uzyskania gęstego lukru.
Lukrem smarujemy baranka, a następnie oblepiamy go wiórkami kokosowymi. Uszko zrobiłam z migdała.

Wielkanocne Smaki - edycja IV

2 komentarze: