sobota, 12 kwietnia 2014

CYTRYNOWY BARANEK WIELKANOCNY



Będzie się pięknie prezentował zarówno na świątecznym stole jak i w koszyku ze święconką. 
 
  • 80 g miękkiego masła
  • ½ szklanki cukru
  • 2 jajka
  • ¾ szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • skórka otarta z 1 cytryny
Lukier:
  • ¾ szklanki cukru pudru
  • sok z ½ cytryny

Masło ucieramy z cukrem na puch. Mieszając stopniowo dodajemy po 1 jajku i części przesianej mąki z proszkiem do pieczenia. Na koniec wsypujemy skórkę z cytryny. Mieszamy.
Ciastem napełniamy formę na baranka o pojemności ok. 700 ml natłuszczoną masłem i oprószoną mąką.
Pieczemy 50 minut w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 1600C lub do 1800C bez termoobiegu.
Studzimy w formie, a następnie delikatnie wyjmujemy.

Lukier: Cukier puder rozcieramy z sokiem z cytryny do uzyskania gęstego lukru. W razie potrzeby dodajemy więcej cukru pudru lub soku z cytryny.
Lukrem smarujemy baranka. Źrenicę oka zrobiłam kroplą rozpuszczonej czekolady.

 Zapraszam również na baranka kokosowo-jogurtowego.

Wielkanocne Smaki - edycja IV

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz