sobota, 26 kwietnia 2014

SERNIK KARMELOWY




 Sernik karmelowy dla wielbicieli słodkości. Kremowy, lekko mazisty, rozpływający się w ustach. Oblany masą krówkową, która dodatkowo znajduje się też w samym serniku. Wbrew pozorom nie jest mocno słodki – powiedziałabym, taki akurat. Łatwy i nieskomplikowany w wykonaniu. Polecam!

Kruche ciasto na spód:
  • 1 ½ szklanki mąki
  • 1 łyżka kakao
  • 3 łyżki cukru
  • 80 g masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa serowa:
  • 1 kg trzykrotnie mielonego twarogu
  • 250 g serka mascarpone
  • 400 g masy krówkowej (zwykłej lub czekoladowej)
  • ¾ szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 4 jajka
Wykończenie:
  • 300 g masy krówkowej
  • płatki migdałów

Kruche ciasto: Przesianą mąkę i kakao siekamy z masłem, dodajemy cukier, jajko i proszek do pieczenia. Zagniatamy zwarte ciasto. Jeśli będzie zbyt sypkie możemy dodać 1 łyżkę śmietany. Formujemy je w kule, owijamy folia spożywczą i odkładamy do lodówki na ok. 30-45 minut.
Po tym czasie ciastem wylepiamy dno natłuszczonej tortownicy o średnicy 25-26 cm.

Masa serowa: Jajka miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym na jasną, puszystą masę. Cały czas miksując stopniowo dodajemy po 1 łyżce twarogu, serka mascarpone i masy krówkowej. Dobrze zmiksowaną masę wylewamy na przygotowany spód. Piekarnik rozgrzewamy do 1800C.  Na jego najniższy poziom wstawiamy blaszkę z wodą, która będzie parowała w trakcie pieczenia, a na środkowy nasz sernik. Pieczemy 75 minut. Po tym czasie piekarnik wyłączamy i zostawiamy w nim sernik aż do wystudzenia.  

Wykończenie: Boki i wierzch zimnego sernika smarujemy masą krówkową. Wierzch posypujemy płatkami migdałowymi. Chłodzimy w lodówce.

2 komentarze:

  1. sernik karmelowy mam w planach :) wspaniale wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  2. mmmm... super wyglada ... wyśmnienicie smakuje... :)

    OdpowiedzUsuń