czwartek, 17 kwietnia 2014

BABKA CZEKOLADOWA Z TRUFLAMI




Niezwykle puszysta i mocno czekoladowa babka z delikatnym posmakiem czekoladowych trufli, które uwielbiam. Koniecznie musicie sobie taką upiec!

  • 250 g margaryny
  • ¾ szklanki cukru
  • 4 jajka
  • 1 ½ szklanki mąki + 1 łyżka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 200 g cukierków czekoladowych – trufli
Polewa:
  • 1 czekolada gorzka
  • ½ czekolady białej
  • 4 łyżki śmietanki 30%
Miękką margarynę ucieramy z cukrem na jasną, puszystą masę. Cały czas ucierając dodajemy stopniowo po 1 jajku i części mąki przesianej z proszkiem do pieczenia i kakao.
Czekoladowe trufle ścieramy na dużych oczkach tarki, mieszamy z łyżką mąki, dodajemy do masy i mieszamy tylko tyle, aby cukierki  równomiernie rozłożyły się w cieście.
Ciasto przekładamy do natłuszczonej i oprószonej mąką formy na babkę. Pieczemy ok. 55 minut w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 1700C (lub do 1900C bez termo obiegu), na dolnym poziomie. Studzimy w blaszce.

Polewa: Gorzką czekoladę łamiemy do szklanej lub metalowej miseczki, dodajemy 3 łyżki śmietanki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej (stawiając nad garnkiem z gotująca się wodą), do uzyskania gładkiej i aksamitnej polewy czekoladowej. Polewą smarujemy babkę.
Białą czekoladę rozpuszczamy analogicznie z 1 łyżką śmietanki i dekoracyjnie polewamy babkę.

Inspiracja: tutaj.
Wielkanocne Smaki - edycja IV

4 komentarze:

  1. Z truflami, ciekawy pomysł !
    Serdecznie zapraszam do udziału w konkursie Wielkanocnym : http://wulkan-smaku.pl/konkurs-zdrowa-wielkanoc/

    OdpowiedzUsuń
  2. taka to napewno sobie zrobie .... uwielbiam frufle ....

    OdpowiedzUsuń
  3. Wszędzie roi się od świątecznych przepisów na babki między innymi ale babka z czekoladą to mój faworyt;) Zdecydowanie;)

    OdpowiedzUsuń