środa, 2 kwietnia 2014

ZAPIEKANKA MAKARONOWA Z KURCZAKIEM, SZPINAKIEM I SEREM PLEŚNIOWYM




Po raz pierwszy tą pyszną zapiekankę jadłam kilka lat temu u koleżanki (pozdrawiam Cię Aniu, bo wiem że zaglądasz;)). Potem według ogólnych wskazówek spróbowałam ją odtworzyć w domu i tak oto weszła na stałe do naszego menu. Smakuje każdemu, kto jej spróbuje i zawsze są prośby o dokładkę. Rewelacyjnie pyszna, szybko i łatwo się ją przygotowuje, a jeśli użyjemy makaronu kokardki, to również ładnie się prezentuje. Smakuje nawet osobom, które za serem pleśniowym w czystej postaci nie przepadają. Polecam!

  • 1 opakowanie rozdrobnionego, mrożonego szpinaku (450 g)
  • 1 opakowanie makaronu kokardki (400 g)
  • 1 opakowanie sera pleśniowego, np. gorgonzola, lazur (200 g)
  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 200 ml słodkiej śmietanki 30%
  • 10 dag twardego, żółtego sera
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • olej
Makaron gotujemy w osolonym wrzątku al dante, wg przepisu na opakowaniu.
Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, oprószamy solą i pieprzem i obsmażamy do zrumienienia na rozgrzanym oleju. Na patelnię po smażeniu mięsa wrzucamy cebulę pokrojoną w kostkę, szklimy i dodajemy drobno posiekany czosnek. Podsmażamy razem przez 2 minuty i dodajemy rozmrożony szpinak. Smażymy około 5 minut, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wrzucamy pokrojony w kostkę ser gorgonzola, a następnie wlewamy śmietankę i zagotowujemy. Mieszamy do momentu aż ser całkowicie się rozpuści.
Makaron mieszamy z podsmażonym kurczakiem i sosem szpinakowym. Przekładamy do wysmarowanego olejem naczynia żaroodpornego. Wierzch posypujemy serem startym na tarce.
Zapiekamy 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 1900C.

2 komentarze:

  1. To jest Przepyszne ..... a jak ładnie sie prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo dobra zapiekanka. Na pewno jeszcze powtórzę ten przepis.

    OdpowiedzUsuń