wtorek, 15 kwietnia 2014

BABKA JOGURTOWA Z ŻURAWINĄ




Smaczna i ładna babka jogurtowa z suszoną żurawiną. Wilgotna i świeża przez dłuższy czas. Bardzo nam smakowała!

  • 3 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 2 szklanki mąki + 1 łyżka
  • 300 g jogurtu naturalnego
  • 100 ml oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka suszonej żurawiny
  • ¾ szklanki cukru pudru na lukier

Żółtka oddzielamy od białek i ucieramy z cukrem na jasną, puszystą masę. Wciąż ucierając stopniowo dodajemy olej i jogurt na zmianę z mąką przesianą z proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy na sztywno i delikatnie łączymy z masą. Żurawinę mieszamy z łyżką mąki i dodajemy do masy, delikatnie mieszając, aby równo rozłożyła się w cieście. Ciastem napełniamy natłuszczoną i oprószoną mąką formę do babki i pieczemy około 55 minut w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 1700C (lub do 1900C bez termoobiegu). Babkę studzimy w formie, a następnie wyjmujemy z blaszki i ozdabiamy lukrem przygotowanym z cukru pudru i 2-3 łyżek wrzącej wody lub mleka. Do ozdoby możemy wykorzystać też kilka dodatkowych żurawin.
Wielkanocne Smaki - edycja IV  
Źródło: gazeta „Najlepsze ciasta” nr 2/2013, z moimi małymi zmianami.

1 komentarz: