sobota, 19 kwietnia 2014

BABECZKI JOGURTOWO-CYTRYNOWE




Te urocze babeczki jogurtowo-cytrynowe już od kilku lat przygotowuję w wersji wielkanocnej do koszyka ze święconką. Przepis pochodzi z książki Nigelli Lawson „Jak być domową boginią”. Są niezawodnie pyszne, łatwe i szybkie do wykonania. Gorąco polecam!


Przy okazji życzę wszystkim zdrowych i pogodnych Świąt, radosnych spotkań przy wielkanocnym stole oraz samych udanych wypieków! 

Składniki na 6-9 babeczek (w zależności od wielkości foremek):

  • 125 g jogurtu naturalnego
  • 75 g roztopionego masła
  • 2 duże jajka
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 150 g mąki pszennej
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 125 g cukru
Lukier:
  • 150 g cukru pudru
  • sok z 1 cytryny

W pierwszym naczyniu łączymy składniki mokre, czyli jogurt, przestudzone masło, jajka i skórkę z cytryny. Roztrzepujemy.
W drugim naczyniu łączymy składniki suche, czyli przesianą mąkę, sodę oczyszczoną, szczyptę soli i cukier.
Składniki suche łączymy z mokrymi i mieszamy tylko tyle, aby dobrze się połączyły. Ciastem napełniamy foremki do mini babeczek lub muffinek, wcześniej natłuszczone i oprószone mąką.
Pieczemy ok. 25 min w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 1700C. Lekko studzimy, wyjmujemy z foremek i ustawiamy górą do dołu. Jeśli wyrosły nam zbyt duże górki, można je ściąć nożem, aby babeczki ładnie i równo stały.
Lukier: Cukier puder rozcieramy z sokiem z cytryny, dodając go tyle, aby otrzymać gęstą, lejąca masę. Smarujemy nią babeczki w ten sposób, aby lukier dekoracyjnie spływał po bokach.
Aby otrzymać wersję wielkanocną babeczek, na każdej kładziemy po jednym cukrowym jajeczku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz