środa, 9 kwietnia 2014

GOLONKI Z INDYKA DUSZONE W WARZYWACH




Golonki z indyka duszone w warzywach to wyśmienita propozycja na uroczysty lub codzienny obiad. Danie nieskomplikowane, a niezwykle efektowne i smaczne. Mięso jest kruche, soczyste i aromatyczne, a sos pełen warzyw… mmm, palce lizać! Gorąco polecam!

  • 2 – 3 golonki z indyka
  • 2 duże marchewki
  • 1 średni korzeń pietruszki
  • ½ małego selera
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 1 średnia cebula
  • 100 ml śmietanki
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka masła
  • 4 ziarna pieprzu
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy
  • zioła prowansalskie
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Z golonek zdejmujemy skórkę, oprószamy je solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Wkładamy do garnka i zalewamy ½ litra wody. Gotujemy na małym ogniu około 15 minut.
W tym czasie obieramy warzywa i kroimy je w kostkę, talarki lub paski. Na patelni roztapiamy masło, wrzucamy cebulę i lekko ją szklimy. Dorzucamy pozostałe warzywa i mieszając podsmażamy przez 5 minut.
Podsmażone warzywa razem z ziarnami pieprzu i ziela angielskiego oraz liściem laurowym dodajemy do mięsa. Gotujemy pod przykryciem na średnim ogniu około 30 minut, do miękkości mięsa (lub pod pokrywą szybkowarową 10 minut na poziomie turbo).
Kiedy mięso będzie miękkie, wyjmujemy je z sosu. Mąkę mieszamy ze śmietaną i wlewamy do sosu. Zagotowujemy, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem (Jeśli ktoś nie lubi widoku warzyw sos można również zmiksować). Wkładamy mięso i posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Podajemy z ziemniakami lub ulubioną kaszą.



Podobne przepisy:

2 komentarze: