poniedziałek, 14 kwietnia 2014

SAŁATKA WARSTWOWA Z JAJKIEM




To propozycja na smaczną i ładnie wyglądającą sałatkę. Sprawdzi się na wielkanocnym stole oraz na każdym większym przyjęciu. Gorąco polecam!

  • 1 słoik selera konserwowego
  • 1 puszka groszku konserwowego
  • 300 g wędliny szynkowej
  • 3 – 4 ogórki konserwowe
  • 7 jajek
  • 1 duży por
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • ½ szklanki jogurtu naturalnego
  • ½ szklanki majonezu
  • zioła do sałatek
  • sól, pieprz
Groszek i seler odsączamy. Szynkę i ogórki kroimy w kostkę. Białą część pora drobno kroimy, przelewamy wrzątkiem i lekko solimy aby zmiękł. Jajka gotujemy na twardo. Obieramy i oddzielamy białka od żółtek. Białka kroimy w kostkę, a żółtka ścieramy na tarce. Jogurt mieszamy z majonezem, przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i ulubionymi ziołami do sałatek.
W szklanym naczyniu układamy kolejno warstwami:
  1. seler konserwowy
  2. groszek
  3. połowa sosu jogurtowo-majonezowego
  4. szynka
  5. ogórki konserwowe
  6. białka jajek
  7. por
  8. połowa sosu jogurtowo-majonezowego
  9. żółtka
  10. szczypiorek
Sałatkę przechowujemy w lodówce.

  Jajka na WielkanocWielkanocne Smaki - edycja IV

2 komentarze:

  1. napewno warto zrobić na Wielkanocne śniadanko ... :)

    OdpowiedzUsuń
  2. na pewno smaczna! u mnie też warstwowa, ale z nieco innymi składnikami:)
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń