czwartek, 17 kwietnia 2014

JAJKA W BIAŁEJ KIEŁBASIE




Pomysł na jajka podane w białej kiełbasie podpatrzyłam w jakimś programie telewizyjnym. Myślę, że świetnie sprawdzą się w okresie wielkanocnym, ale również i poza nim, jako danie na bogate śniadanie lub obiad. Ładnie się prezentują i świetnie smakują. Polecam!

Składniki na 6 kotlecików:
  • 6 małych jajek ugotowanych na twardo
  • 500 g białej kiełbasy
  • 1 żółtko z jajka
  • 1 mała cebula
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki bułki tartej
  • sól, pieprz
Do panierowania i smażenia:
  • 1 białko z jajka
  • bułka tarta
  • olej do głębokiego smażenia
Jajka ugotowane na twardo obieramy.
Kiełbasę wyjąć z osłonki i rozdrobnić. Dodać żółtko, drobno posiekaną cebulę, natkę pietruszki i bułkę tartą. W razie potrzeby możemy przyprawić do smaku solą i pieprzem (moja kiełbasa tego nie wymagała). Masę dobrze wyrabiamy, aby wszystkie składniki dobrze się połączyły i dzielimy na 6 równych porcji. Z każdej formujemy kulę, rozpłaszczamy ją na dłoni i na środku kładziemy po jednym jajku. Oblepiamy je dokładnie mięsem, formując kulę. Panierujemy je kolejno w roztrzepanym białku z jajka i bułce tartej. Smażymy na głębokim oleju na złoto ze wszystkich stron po ok. 8 minut. Odsączamy na bibule. Podajemy z sałatą z pomidorami.

Wielkanocne Smaki - edycja IV

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz