Tym razem zapraszam na baranka w kokosie. O nieco wilgotnym wnętrzu dzięki jogurtowi, a w smaku przypominającym popularne kokosanki. Postawmy go na wielkanocnym stole i choć przez chwilę przed zjedzeniem pozachwycajmy się jego widokiem;)
Jeśli wolisz baranka o smaku cytrynowym, po przepis zapraszam
tutaj.
- 2 jajka
- ½ szklanki cukru
- 100 ml oleju
- 200 ml jogurtu naturalnego
- 50 g wiórków kokosowych
- ¾ szklanki mąki
- 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- skórka otarta z 1 cytryny
- ewent. aromat rumowy
- ¾ szklanki cukru pudru
- 2 – 3 łyżki gorącej wody
- ½ szklanki wiórków kokosowych
Jajka ubijamy z cukrem na puch. Cały czas ubijając stopniowo
dodajemy jogurt i olej, a następnie mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Na
koniec dodajemy wiórki kokosowe i ewentualnie 2 krople aromatu rumowego (jeśli
lubimy).
Ciastem napełniamy formę na baranka o pojemności ok. 700 ml
natłuszczoną masłem i oprószoną mąką.
Pieczemy 50 minut w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do
1600C lub do 1800C bez termoobiegu.
Studzimy w formie, a następnie delikatnie wyjmujemy.
Lukier: Cukier puder rozcieramy z 2-3 łyżkami gorącej
wody, do uzyskania gęstego lukru.
Lukrem smarujemy baranka, a następnie oblepiamy go wiórkami
kokosowymi. Uszko zrobiłam z migdała.
no no no ... ten też był smaczny :) kokosowy baranek :0
OdpowiedzUsuńWyglada jak prawdziwy!!!
OdpowiedzUsuń