Pomysł na jajka podane w białej kiełbasie podpatrzyłam w jakimś programie telewizyjnym. Myślę, że świetnie sprawdzą się w okresie wielkanocnym, ale również i poza nim, jako danie na bogate śniadanie lub obiad. Ładnie się prezentują i świetnie smakują. Polecam!
Składniki na 6
kotlecików:
- 6 małych jajek ugotowanych na twardo
- 500 g białej kiełbasy
- 1 żółtko z jajka
- 1 mała cebula
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki bułki tartej
- sól, pieprz
- 1 białko z jajka
- bułka tarta
- olej do głębokiego smażenia
Jajka ugotowane na twardo obieramy.
Kiełbasę wyjąć z osłonki i rozdrobnić. Dodać żółtko, drobno
posiekaną cebulę, natkę pietruszki i bułkę tartą. W razie potrzeby możemy
przyprawić do smaku solą i pieprzem (moja kiełbasa tego nie wymagała). Masę
dobrze wyrabiamy, aby wszystkie składniki dobrze się połączyły i dzielimy na 6
równych porcji. Z każdej formujemy kulę, rozpłaszczamy ją na dłoni i na środku
kładziemy po jednym jajku. Oblepiamy je dokładnie mięsem, formując kulę.
Panierujemy je kolejno w roztrzepanym białku z jajka i bułce tartej. Smażymy na
głębokim oleju na złoto ze wszystkich stron po ok. 8 minut. Odsączamy na
bibule. Podajemy z sałatą z pomidorami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz