Niezwykle puszysta i mocno czekoladowa babka z delikatnym
posmakiem czekoladowych trufli, które uwielbiam. Koniecznie musicie sobie taką
upiec!
- 250 g margaryny
- ¾ szklanki cukru
- 4 jajka
- 1 ½ szklanki mąki + 1 łyżka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- 200 g cukierków czekoladowych – trufli
- 1 czekolada gorzka
- ½ czekolady białej
- 4 łyżki śmietanki 30%
Miękką margarynę ucieramy z cukrem na jasną, puszystą masę.
Cały czas ucierając dodajemy stopniowo po 1 jajku i części mąki przesianej z
proszkiem do pieczenia i kakao.
Czekoladowe trufle ścieramy na dużych oczkach tarki,
mieszamy z łyżką mąki, dodajemy do masy i mieszamy tylko tyle, aby
cukierki równomiernie rozłożyły się w
cieście.
Ciasto przekładamy do natłuszczonej i oprószonej mąką formy
na babkę. Pieczemy ok. 55 minut w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 1700C
(lub do 1900C bez termo obiegu), na dolnym poziomie. Studzimy w
blaszce.
Polewa: Gorzką czekoladę łamiemy do szklanej lub
metalowej miseczki, dodajemy 3 łyżki śmietanki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej
(stawiając nad garnkiem z gotująca się wodą), do uzyskania gładkiej i
aksamitnej polewy czekoladowej. Polewą smarujemy babkę.
Białą czekoladę rozpuszczamy analogicznie z 1 łyżką
śmietanki i dekoracyjnie polewamy babkę.
Inspiracja: tutaj.
Z truflami, ciekawy pomysł !
OdpowiedzUsuńSerdecznie zapraszam do udziału w konkursie Wielkanocnym : http://wulkan-smaku.pl/konkurs-zdrowa-wielkanoc/
taka to napewno sobie zrobie .... uwielbiam frufle ....
OdpowiedzUsuńWszędzie roi się od świątecznych przepisów na babki między innymi ale babka z czekoladą to mój faworyt;) Zdecydowanie;)
OdpowiedzUsuńAle pyszność!
OdpowiedzUsuń