piątek, 18 kwietnia 2014

ŻUREK NA BIAŁEJ KIEŁBASIE Z JAJKIEM




Moja wersja aromatycznego żurku na białej kiełbasie z jajkiem. Polecam!
 
  • 500 g białej kiełbasy
  • 300-400 ml zakwasu na żurek (domowego lub kupionego)
  • 2 marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • kawałek selera
  • 5 ziemniaków
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • ¼ szklanki śmietany
  • 1 łyżka majeranku
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • 4 ziarenka pieprzu
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka masła
  • natka pietruszki
  • 4-5 jajek ugotowanych na twardo

Warzywa obieramy, ziemniaki kroimy w drobną kostkę, a marchewkę, selera i pietruszkę ścieramy na dużych oczkach tarki. Przekładamy do garnka razem z kiełbasą, dodajemy liście laurowe, ziarenka ziela angielskiego i pieprzu. Zalewamy ok. 3 litrami wody, solimy i gotujemy do miękkości warzyw ok. 20 – 25 min (lub 8 min pod pokrywą szybkowarową na poziomie soft). Kiełbasę wyjmujemy i kroimy w plasterki. Do zupy dodajemy zakwas na żurek oraz cebulę pokrojoną w kostkę i zeszkloną na maśle. Zagotowujemy, przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Ząbki czosnku obieramy i przeciskamy przez praskę. Rozcieramy je z odrobiną soli, mieszamy ze śmietaną i wlewamy do zupy. Zagotowujemy. Wkładamy kiełbasę i pokrojone jajka. Posypujemy natką pietruszki.

1 komentarz:

  1. Wspaniały żurek, musi być pyszny :)
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń