Moja wersja aromatycznego żurku na białej kiełbasie z jajkiem. Polecam!
- 500 g białej kiełbasy
- 300-400 ml zakwasu na żurek (domowego lub kupionego)
- 2 marchewki
- 1 korzeń pietruszki
- kawałek selera
- 5 ziemniaków
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- ¼ szklanki śmietany
- 1 łyżka majeranku
- 2 liście laurowe
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- 4 ziarenka pieprzu
- sól, pieprz
- 1 łyżka masła
- natka pietruszki
- 4-5 jajek ugotowanych na twardo
Warzywa obieramy, ziemniaki kroimy w drobną kostkę, a
marchewkę, selera i pietruszkę ścieramy na dużych oczkach tarki. Przekładamy do
garnka razem z kiełbasą, dodajemy liście laurowe, ziarenka ziela angielskiego i
pieprzu. Zalewamy ok. 3 litrami wody, solimy i gotujemy do miękkości warzyw ok.
20 – 25 min (lub 8 min pod pokrywą szybkowarową na poziomie soft). Kiełbasę
wyjmujemy i kroimy w plasterki. Do zupy dodajemy zakwas na żurek oraz cebulę
pokrojoną w kostkę i zeszkloną na maśle. Zagotowujemy, przyprawiamy do smaku
solą, pieprzem i majerankiem. Ząbki czosnku obieramy i przeciskamy przez
praskę. Rozcieramy je z odrobiną soli, mieszamy ze śmietaną i wlewamy do zupy. Zagotowujemy.
Wkładamy kiełbasę i pokrojone jajka. Posypujemy natką pietruszki.
Wspaniały żurek, musi być pyszny :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie.