Te urocze babeczki jogurtowo-cytrynowe już od kilku lat przygotowuję
w wersji wielkanocnej do koszyka ze święconką. Przepis pochodzi z książki
Nigelli Lawson „Jak być domową boginią”. Są niezawodnie pyszne, łatwe i szybkie
do wykonania. Gorąco polecam!
Przy okazji życzę wszystkim zdrowych i pogodnych Świąt, radosnych
spotkań przy wielkanocnym stole oraz samych udanych wypieków!
Składniki na 6-9
babeczek (w zależności od wielkości foremek):
- 125 g jogurtu naturalnego
- 75 g roztopionego masła
- 2 duże jajka
- skórka otarta z 1 cytryny
- 150 g mąki pszennej
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 125 g cukru
- 150 g cukru pudru
- sok z 1 cytryny
W pierwszym naczyniu łączymy składniki mokre, czyli jogurt,
przestudzone masło, jajka i skórkę z cytryny. Roztrzepujemy.
W drugim naczyniu łączymy składniki suche, czyli przesianą
mąkę, sodę oczyszczoną, szczyptę soli i cukier.
Składniki suche łączymy z mokrymi i mieszamy tylko tyle, aby
dobrze się połączyły. Ciastem napełniamy foremki do mini babeczek lub muffinek,
wcześniej natłuszczone i oprószone mąką.
Pieczemy ok. 25 min w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym
do 1700C. Lekko studzimy, wyjmujemy z foremek i ustawiamy górą do
dołu. Jeśli wyrosły nam zbyt duże górki, można je ściąć nożem, aby babeczki
ładnie i równo stały.
Lukier: Cukier puder rozcieramy z sokiem z cytryny,
dodając go tyle, aby otrzymać gęstą, lejąca masę. Smarujemy nią babeczki w ten
sposób, aby lukier dekoracyjnie spływał po bokach.
Aby otrzymać wersję wielkanocną babeczek, na każdej
kładziemy po jednym cukrowym jajeczku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz