Smaczna i ładna babka jogurtowa z suszoną żurawiną. Wilgotna i świeża przez dłuższy czas. Bardzo
nam smakowała!
- 3 jajka
- 1 szklanka cukru
- 2 szklanki mąki + 1 łyżka
- 300 g jogurtu naturalnego
- 100 ml oleju
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka suszonej żurawiny
- ¾ szklanki cukru pudru na lukier
Żółtka oddzielamy od białek i ucieramy z cukrem na jasną,
puszystą masę. Wciąż ucierając stopniowo dodajemy olej i jogurt na zmianę z
mąką przesianą z proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy na sztywno i delikatnie
łączymy z masą. Żurawinę mieszamy z łyżką mąki i dodajemy do masy, delikatnie
mieszając, aby równo rozłożyła się w cieście. Ciastem napełniamy natłuszczoną i
oprószoną mąką formę do babki i pieczemy około 55 minut w piekarniku z
termoobiegiem rozgrzanym do 1700C (lub do 1900C bez termoobiegu).
Babkę studzimy w formie, a następnie wyjmujemy z blaszki i ozdabiamy lukrem
przygotowanym z cukru pudru i 2-3 łyżek wrzącej wody lub mleka. Do ozdoby
możemy wykorzystać też kilka dodatkowych żurawin.
Przepyszna :)
OdpowiedzUsuń