To propozycja na smaczną i ładnie wyglądającą sałatkę. Sprawdzi się na wielkanocnym stole oraz na każdym większym przyjęciu. Gorąco polecam!
- 1 słoik selera konserwowego
- 1 puszka groszku konserwowego
- 300 g wędliny szynkowej
- 3 – 4 ogórki konserwowe
- 7 jajek
- 1 duży por
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- ½ szklanki jogurtu naturalnego
- ½ szklanki majonezu
- zioła do sałatek
- sól, pieprz
Groszek i seler odsączamy. Szynkę i ogórki kroimy w kostkę.
Białą część pora drobno kroimy, przelewamy wrzątkiem i lekko solimy aby zmiękł.
Jajka gotujemy na twardo. Obieramy i oddzielamy białka od żółtek. Białka kroimy
w kostkę, a żółtka ścieramy na tarce. Jogurt mieszamy z majonezem, przyprawiamy
do smaku solą, pieprzem i ulubionymi ziołami do sałatek.
W szklanym naczyniu układamy kolejno warstwami:
- seler konserwowy
- groszek
- połowa sosu jogurtowo-majonezowego
- szynka
- ogórki konserwowe
- białka jajek
- por
- połowa sosu jogurtowo-majonezowego
- żółtka
- szczypiorek
Sałatkę przechowujemy w lodówce.
napewno warto zrobić na Wielkanocne śniadanko ... :)
OdpowiedzUsuńna pewno smaczna! u mnie też warstwowa, ale z nieco innymi składnikami:)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam