Będzie się pięknie prezentował zarówno na świątecznym stole jak i w koszyku ze święconką.
- 80 g miękkiego masła
- ½ szklanki cukru
- 2 jajka
- ¾ szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- skórka otarta z 1 cytryny
- ¾ szklanki cukru pudru
- sok z ½ cytryny
Masło ucieramy z cukrem na puch. Mieszając stopniowo dodajemy
po 1 jajku i części przesianej mąki z proszkiem do pieczenia. Na koniec
wsypujemy skórkę z cytryny. Mieszamy.
Ciastem napełniamy formę na baranka o pojemności ok. 700 ml natłuszczoną
masłem i oprószoną mąką.
Pieczemy 50 minut w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do
1600C lub do 1800C bez termoobiegu.
Studzimy w formie, a następnie delikatnie wyjmujemy.
Lukier: Cukier puder rozcieramy z sokiem z cytryny do
uzyskania gęstego lukru. W razie potrzeby dodajemy więcej cukru pudru lub soku
z cytryny.
Lukrem smarujemy baranka. Źrenicę oka zrobiłam kroplą rozpuszczonej
czekolady.
Zapraszam również na baranka kokosowo-jogurtowego.
Zapraszam również na baranka kokosowo-jogurtowego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz