Zabawne, małe rybki z krucho-drożdżowego ciasta, nadziewane
farszem z wędzonej makreli. Sama nie wiem, czy większą przyjemność sprawia mi
ich robienie czy jedzenie;) Fajnie wyglądają, świetnie smakują i zawsze się
udają. Polecam!
Składniki na ok. 30 rybek:
Składniki na ok. 30 rybek:
- 300 g mąki pszennej
- 100 g margaryny
- ½ szklanki gęstej kwaśnej śmietany
- 1 jajko
- 10 g drożdży
- szczypta soli
- 1 duża wędzona makrela (ok.300 g)
- 1 jajko
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- szczypta pieprz
- 1 jajko do posmarowania
- ok. 30 ziaren pieprzu na oczy
Ciasto: Przesianą mąkę siekamy z margaryną. Wlewamy
wymieszane ze śmietaną drożdże. Dodajemy szczyptę soli i jajko. Zagniatamy
zwarte ciasto. Rozwałkowujemy je na grubość około 2-3 mm i przy pomocy szklanki
wycinamy koła.
Farsz: Rybę oczyszczamy z ości. Rozgniatamy widelcem
lub miksujemy razem z jajkiem, natką pietruszki i szczyptą pieprzu do smaku.
Wykonanie: Na każde wycięte kółko nakładamy łyżeczkę
farszu. Składamy na pół i dekoracyjnie zlepiamy brzegi, jak na pierogi, robiąc
wzorek np. przy pomocy widelca. Na obu czubkach robimy nożem nacięcia. Z przodu
lekko je rozchylamy tworząc pyszczek, a z tyłu jeden koniec zakładamy na drugi
tworząc ogonek. Z ziarenek pieprzu robimy oczy. Smarujemy rozkłóconym jajkiem i
pieczemy ok. 20 min w piekarniku z rozgrzanym do 1800C, do
zrumienienia.
Inspiracja: tutaj.
Smakowicie wygląda i na pewno pysznie smakuje :D Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń