piątek, 11 kwietnia 2014

KRUCHO-DROŻDŻOWE RYBKI NADZIEWANE MAKRELĄ




Zabawne, małe rybki z krucho-drożdżowego ciasta, nadziewane farszem z wędzonej makreli. Sama nie wiem, czy większą przyjemność sprawia mi ich robienie czy jedzenie;) Fajnie wyglądają, świetnie smakują i zawsze się udają. Polecam! 

Składniki na ok. 30 rybek:

Ciasto:
  • 300 g mąki pszennej
  • 100 g margaryny
  • ½ szklanki gęstej kwaśnej śmietany
  • 1 jajko
  • 10 g drożdży
  • szczypta soli
Farsz:
  • 1 duża wędzona makrela (ok.300 g)
  • 1 jajko
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • szczypta pieprz
Dodatkowo:
  • 1 jajko do posmarowania
  • ok. 30 ziaren pieprzu na oczy

Ciasto: Przesianą mąkę siekamy z margaryną. Wlewamy wymieszane ze śmietaną drożdże. Dodajemy szczyptę soli i jajko. Zagniatamy zwarte ciasto. Rozwałkowujemy je na grubość około 2-3 mm i przy pomocy szklanki wycinamy koła.

Farsz: Rybę oczyszczamy z ości. Rozgniatamy widelcem lub miksujemy razem z jajkiem, natką pietruszki i szczyptą pieprzu do smaku. 

Wykonanie: Na każde wycięte kółko nakładamy łyżeczkę farszu. Składamy na pół i dekoracyjnie zlepiamy brzegi, jak na pierogi, robiąc wzorek np. przy pomocy widelca. Na obu czubkach robimy nożem nacięcia. Z przodu lekko je rozchylamy tworząc pyszczek, a z tyłu jeden koniec zakładamy na drugi tworząc ogonek. Z ziarenek pieprzu robimy oczy. Smarujemy rozkłóconym jajkiem i pieczemy ok. 20 min w piekarniku z rozgrzanym do 1800C, do zrumienienia.

Inspiracja: tutaj.

1 komentarz:

  1. Smakowicie wygląda i na pewno pysznie smakuje :D Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń